Στη χθεσινή εκδήλωση όπου παρουσιάσθηκε η Βίβλος του ΔΝΤ για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ευρώπη, η Κριστίν Λαγκάρντ διατύπωσε με μάλλον «σοσιαλιστικό» τρόπο την άποψή της για τη διασφάλιση της απασχόλησης στην ΕΕ. «Υπάρχει ανάγκη για προστασία των εργαζομένων. Οχι για προστασία μόνο των θέσεων εργασίας» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών που ήταν παρών δεν θέλησε να αφήσει αναπάντητη τη συγκεκριμένη αναφορά και τόνισε ότι λανθασμένα κίνητρα, όπως τα πολύ γενναιόδωρα επιδόματα, θα πρέπει να αποφεύγονται. Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι το κόστος της απασχόλησης δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλό, ώστε να μην ωθεί τους εργαζομένους στην παραοικονομία και στη μαύρη απασχόληση.

Ανταπαντώντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί πως οι πολιτικές της ανεργίας δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν στο κόστος πρόσληψης, αλλά στην ενίσχυση των δεξιοτήτων κάθε ανέργου μέσω της επανεκπαίδευσης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνεργοι δεν θα διολισθήσουν σε μακροχρόνια ανεργία» είπε. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν έχουν διαφορετικές απόψεις στα θέματα απασχόλησης οι δύο αξιωματούχου ήταν αρνητικοί. «Εμείς δεν διαφωνούμε καθόλου» είπε ο Σόιμπλε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συναίνεσε με ένα νεύμα.