«Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας». Η λακωνική αυτή απάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο ερώτημα πώς θα πρέπει να μειωθεί το τεράστιο απόθεμα του ελληνικού χρέους, δημιούργησε χθες πρόσκαιρα σύγχυση για το αν το Ταμείο έχει αλλάξει προσέγγιση στο θέμα  της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Βρυξελλών όπου παρουσιάστηκε η Βίβλος του ΔΝΤ για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ευρώπη, ερμηνεύθηκε ως ένδειξη υπαναχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη σκληρή στάση που κρατούσε μέχρι σήμερα στο ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αν και ερωτήθηκε, δεν τοποθετήθηκε για το ζήτημα.
Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ.  «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν για το ζήτημα στη διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων ΔΝΤ, ζητώντας να μάθουν εάν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έχει λάβει αποστάσεις από τη θέση που τηρούσε μέχρι σήμερα στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε πως οι απόψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος συμπυκνώνονται στην πλέον πρόσφατη δήλωση του Πολ Τόμσεν για το ζήτημα αυτό στις 23 Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη δήλωση ο δανός επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την ευρωομάδα πέρυσι (2012) για τη μείωση του χρέους στην Ελλάδα. Η πρώτη δόση (της μείωσης) αναμένεται στα μέσα του 2014 εφόσον η Ελλάδα παραμένει σε καλό δρόμο με το οικονομικό της πρόγραμμα. Αναμένουμε ότι η ευρωομάδα θα επιβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο».
Στα δύο από τα συνολικά δέκα κεφάλαια της Βίβλου του ΔΝΤ για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην ΕΕ τονίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη ανάκαμψη είναι να αντιμετωπιστεί με ειδικές πολιτικές το ζήτημα του μεγάλου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Για το δημόσιο χρέος οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τονίζουν πως ο ενδεδειγμένος τρόπος μείωσής του σε ένα περιβάλλον χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω της διατήρησης μεσοπρόθεσμα μιας δημοσιονομικής εξυγίανσης σταθερής και «λογικής» σε ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν οι δημοσιονομικές πολιτικές να σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη. Το ΔΝΤ προτείνει περικοπή των λιγότερο παραγωγικών δαπανών, κατασκευή έργων υποδομής υψηλής απόδοσης, μετατόπιση του βάρους από την άμεση στην έμμεση φορολογία, αλλά και τον σχεδιασμό ενεργών πολιτικών για την αγορά απασχόλησης.
«Ο ευκολότερος τρόπος για να μειωθεί το χρέος, αποφεύγοντας την ανεπιθύμητη απομόχλευση, είναι μέσω υψηλότερης ανάπτυξης» τονίζεται στην έκθεση του Ταμείου, όπου επισημαίνεται πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση, στην τόνωση της παραγωγής και στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει πως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων η χώρα θα μπορούσε να υιοθετήσει πρακτικές που θα τόνωναν την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως κάθε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% μειώνει την ανεργία κατά 0,5%.
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στο σκέλος της προσαρμογής του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ υπογραμμίζει πως ο ιδιωτικός της τομέας δεν ήταν από τους πλέον υπερδανεισμένους στην ΕΕ όταν ξεκίνησε η κρίση και ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν μέτρα για τη διευθέτηση των υποθέσεων αφερέγγυων δανειοληπτών.
Τέλος, οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν πως η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία συγκαταλέγονται στις χώρες της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες δυνητικές προϋποθέσεις ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση πως θα καλυφθούν τα μεταρρυθμιστικά κενά και θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση, ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας, ενίσχυση των θεσμών και περαιτέρω βελτίωση των υποδομών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από