Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και ειδικά περικοπές σε μισθούς, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης έχει ολοκληρωθεί, διαμηνύει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ πιστεύει ότι το βάρος πρέπει τώρα να δοθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο παραδέχεται ότι θα χρειαστεί χρόνο και μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μας. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα έχει περάσει τα χειρότερα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, αν και αναγνώρισε ότι οι Ελληνες δεν το βλέπουν ακόμη έτσι.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Οσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους, διαμήνυσε ότι θα συζητηθεί προς τα μέσα του τρέχοντος έτους, πιθανότατα τον Μάιο ή τον Ιούνιο, και ότι η χώρα μας είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και νέα στήριξη, αυτή όμως, όπως είπε, θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τη συνολική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα στα πλαίσια του Μνημονίου. «Θα πρέπει να το δούμε. Ολα εξαρτώνται πάντα από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Εν μέρει και από την πολιτική της κυβέρνησης και από το περιβάλλον που βρίσκεται πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης» ήταν τα λόγια του. Επίσης δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα μας σε βαθύ αποπληθωρισμό.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της αμερικανικής εφημερίδας για το πόσο καιρό πιστεύει ότι έχει η Ευρώπη προτού οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις μειώσεις μισθών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εξελιχθούν σε πιο σοβαρό πολιτικό πρόβλημα ο Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκάλεσαν μεγάλες δυσκολίες.

«Δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους, είναι αλήθεια και η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση. Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται επιπλέον περικοπές στα εισοδήματα και θεωρώ ότι η πορεία της εσωτερικής υποτίμησης έχει ολοκληρωθεί» είπε. Απέδωσε μάλιστα αυτήν την εκτίμηση στο γεγονός ότι οι υπερβολικές αυξήσεις στο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα έως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν πλέον διορθωθεί και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο σε αυτό το μέτωπο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ανησυχεί για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας για την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί επειδή χωρίς αυτήν δεν μπορεί να παρασχεθεί άλλη βοήθεια και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα.

Ο επικεφαλής του EFSF έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις τιμές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οπως εξήγησε, στη χώρα μας μέχρι πέρυσι καταγράφονταν αυξήσεις στις τιμές όπως έδειξαν τα στοιχεία του πληθωρισμού και μόλις φέτος βυθίστηκε στον αποπληθωρισμό. Η καθυστέρηση να περάσει η μείωση του κόστους (μισθοί κ.λπ.) στις τιμές αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα «αποτέλεσε πρόβλημα». Στην πραγματικότητα «αυτό συνέβη αργότερα από όσο θα ήθελα, επειδή χρειαζόμαστε μείωση στις τιμές» τόνισε.