Στο συμπέρασμα ότι ο σεισμός της Κυριακής είναι, από την έως τώρα ανάλυση των στοιχείων, ο κύριος συγκλίνουν οι σεισμολόγοι. «Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Ωστόσο πρέπει να είμαστε και επιφυλακτικοί καθώς πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει σεισμούς ακόμη και 7 Ρίχτερ» αναφέρει

Στο μεταξύ, η Κεφαλονιά εξακολουθεί να «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ από τους μετασεισμούς. Είναι ενδεικτικό ότι στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο χάρτης του νησιού είναι καλυμμένος από μπλε κουκκίδες οι οποίες αντιστοιχούν στους μετασεισμούς που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες.

Από την Κυριακή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα, σημειώθηκαν 160 μετασεισμοί. «Από προχθές έως και χθες το πρωί σημειώθηκαν 20 σεισμοί μεγέθους από 2 έως 4,3 Ρίχτερ. Θεωρώ ότι θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός μεγέθους έως 5,4 Ρίχτερ ώστε να αποσβεστεί η σεισμική δόνηση», συμπληρώνει.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται ομαλά, θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. «Θα έχουμε μετασεισμούς για αρκετό καιρό, μπορεί ένα, δύο ή ακόμη και έξι μήνες μετά. Μην ξεχνάμε ότι μετά τον σεισμό της Αθήνας το 1999 καταγράψαμε μετασεισμό έναν χρόνο μετά. Βέβαια, όσο περνά ο καιρός οι μετασεισμοί θα αραιώνουν σε συχνότητα» εξηγεί ο κ. Παπαζάχος.

Προσθέτει μάλιστα ότι δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη στους επιστήμονες εάν καταγραφεί στην περιοχή το επόμενο διάστημα σεισμός μεγέθους ακόμη και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «τον οποίο, βέβαια, και πάλι θα χαρακτηρίσουμε μετασεισμό. Αλλωστε ένας ισχυρός σεισμός όπως αυτός που σημειώθηκε πριν από τέσσερις ημέρες αναμένεται να δώσει 100 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Και μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει τόσους, γεγονός που μας κάνει να περιμένουμε κι άλλους ισχυρούς μετασεισμούς».

«ΝΕΟ ΡΗΓΜΑ». Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Θανάσης Γκανάς, από την περασμένη Κυριακή υπάρχει μια σεισμική ακολουθία στα ανοιχτά της Ασου. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και χθες σημειώθηκαν στην περιοχή περίπου 40 σεισμοί μεγέθους από 2,6 έως 4,2 ρίχτερ. «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα νέο ρήγμα στον υποθαλάσσιο χώρο στον κόλπο του Μύρτου, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από τον πρόσφατο σεισμό μεγέθους 5,8 ρίχτερ της Κυριακής» λέει ο διευθυντής ερευνών.