Όλη η Ελλάδα και η κυβέρνηση είναι δίπλα στην Κεφαλονιά, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την επίσκεψή του στο Ληξούρι. Ανέφερε ότι τα έργα που χρειάζεται να γίνουν για να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον σεισμό θα πραγματοποιηθούν άμεσα, ώστε η Κεφαλονιά να γυρίσει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Επίσης ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή στο νησί και συγκεκριμένα, δήλωσε: «Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς αντιμετώπισαν με ψυχραιμία και ωριμότητα την κατάσταση, θέλω όμως να ευχαριστήσω και όλους τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του κρατικού μηχανισμού, ιδιαίτερα τους σεισμολόγους, τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και των εποπτευομένων του φορέων, το ΙΓΜΕ, τους καθηγητές Πολυτεχνείου, τους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τους εθελοντές που αυτήν τη στιγμή συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ,ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον σκοπό του αιφνιδιαστικού ταξιδιού του στο νησί του Ιονίου, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Ήρθα χθες βράδυ, ακριβώς για να δείξω ότι όλοι οι Έλληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά και να διαπιστώσω από κοντά την κατάσταση και να υπογραμμίσω με κάθε τρόπο τη βούληση της κυβέρνησης, και το λέω αυτό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα η Κεφαλονιά σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Ήδη, μπορώ να σας πω ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε όλα τα σχολεία, η μεγάλη τους πλειοψηφία θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δεύτερα, για τα λίγα σχολεία που παρουσιάζουν προβλήματα έχω δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υποδομών να εξασφαλίσουν άμεσα την προσωρινή στέγαση των μαθητών, ώστε να περιοριστεί η υποχρέωση της διπλοβάρδιας. Αντίστοιχα, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ο έλεγχος στις κατοικίες, στα μαγαζιά, στα δημόσια κτίρια».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολύ καλές υποδομές του νησιού αλλά και στην παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ώστε να φιλοξενηθούν οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου στο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα. Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι είναι συγκριτικά πολύ μικρό το ποσοστό των κτιρίων που έχουν πρόβλημα, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του σεισμού, που ήταν μεγάλος, το 6,2 είναι μεγάλος σεισμός και αυτό είναι μια απόδειξη ότι οι Κεφαλονίτες μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και των καταστημάτων έχουν θωρακίσει αποφασιστικά το νησί τους. Σε όσες κατοικίες ζητήθηκε αυτοψία, οι έλεγχοι προχωρούν πολύ γρήγορα και είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 48 ώρες έχουν ελεγχθεί πάνω από 400 κτίρια και οι κάτοικοι όσων κτιρίων κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα φιλοξενούνται είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε στο πλοίο που έχει διατεθεί ειδικά γι αυτό τον σκοπό. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου είναι όλοι καλά και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία και με τη βοήθεια της εκκλησίας σήμερα το πρωί, με παρακάλεσε ο δήμαρχος, πήραμε αμέσως τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έδωσε αμέσως εντολή να ανοίξει το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα για να στεγαστούν εκεί οι ηλικιωμένοι που δεν είχαν θέρμανση».

«Από το σύνολο των δημοσίων κτιρίων κρίθηκαν, προσωρινά, ακατάλληλα προς χρήση 14 απ’ αυτά και έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την αποκατάστασή τους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στο ζήτημα των υποδομών, υπάρχουν προβλήματα εύκολα στο οδικό δίκτυο, εκτός από το πιο δύσκολο που είναι ο δρόμος Αργοστολίου- Ληξουρίου, που ελπίζω σύντομα θα αποδοθεί στην κυκλοφορία, αφού όμως προηγουμένως γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και το υπουργείο Υποδομών, η περιφέρεια, οι πάντες έχουν πάρει εντολή να υπάρξει η επικοινωνία αυτή δια ξηράς το συντομότερο δυνατό. Τα λιμάνια είναι απολύτως λειτουργικά, το αεροδρόμιο επίσης, για τα έργα αποκατάστασης των συγκεκριμένων υποδομών έχω δώσει συγκεκριμένες εντολές για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται».

Αναφερόμενος στην πλούσια, όπως την ανέφερε πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού δεν έχει υποστεί κάποιο πλήγμα, την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού θα βρίσκεται στην Κεφαλονιά για να αρχίσει την όποια αναγκαία αποκατάσταση».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή του κράτους ώστε να γυρίσουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και επίσης αναφέρθηκε στις Κασσάνδρες του τουρισμού που έγραφαν για το κατά πόσον το νησί μπορεί να αντέξει ένα δυνατό σεισμό.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Το κράτος οφείλει να συνδράμει, για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς, με ιδιαίτερη μέριμνα για τον όποιο σεισμοπαθή αλλά για τις όποιες ευπαθείς ομάδες υπάρχουν. Δεν εφησυχάζουμε σε τίποτα, τον στόχο μας θα τον πετύχουμε, η κυβέρνηση είναι παρούσα, οι υπουργοί ήδη έχουν έρθει, θα ξαναέρθουν μέχρις ότου δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Υπουργοί, γενικοί γραμματείς, όποιος απαιτείται θα είναι εδώ, δεν θέλω να πω παραπάνω, έχω και εγώ εμπειρίες από σεισμούς και ξέρω ότι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να λες σε μια περιοχή που αισθάνεται τραυματισμένη είναι πολλά λόγια, εδώ θέλει συγκεκριμένες πράξεις, έργα, επαναλαμβάνω ότι η Κεφαλονιά άντεξε. Υπήρχαν στο εξωτερικό εκείνοι οι οποίοι έγραφαν, παλιά, αν θα αντέξει η Κεφαλονιά σε ένα σεισμό, διαψεύστηκαν αυτές οι Κασσάνδρες και μπορώ να πω ότι η Κεφαλονιά συνεχίζει και αποτελεί ένα πανέμορφο και απολύτως ασφαλή τουριστικό προορισμό».