Στην ίδια αίθουσα βρέθηκαν χθες, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς, πρωτεργάτες της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 8.000 άμαχους μουσουλμάνους. Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων είχε ζητήσει από τον άλλοτε στρατηγό να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του, η οποία πραγματοποιείται στη Χάγη.

Αν και ο Μλάντιτς είχε αρνηθεί, καθώς δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, τελικά υποχρεώθηκε να δώσει το «παρών» στην αίθουσα. Οταν όμως το δικαστήριο ζήτησε από τον Μλάντιτς να ορκιστεί ως μάρτυρας εκείνος επέμεινε στην αρχική του θέση: «Δεν αναγνωρίζω αυτό το δικαστήριο»

δήλωσε. «Είναι ένα δημιούργημα του ΝΑΤΟ, ένα σατανικό δικαστήριο» πρόσθεσε. Ο Μλάντιτς πείστηκε μόνο όταν ο πρόεδρος της έδρας τού υπενθύμισε ότι η άρνησή του θα του στοίχιζε επιπλέον κατηγορίες.

ΕΞΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ο Κάρατζιτς είχε ετοιμάσει έξι ερωτήσεις τις οποίες ήθελε να θέσει στον Μλάντιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και την πολιορκία του Σαράγεβο. Ο στόχος του ήταν να εκμαιεύσει από τον πρώην στρατηγό τη μαρτυρία ότι, αν και ηγέτης των Σερβοβόσνιων, ο ίδιος δεν είχε πλήρη ενημέρωση για τις αποφάσεις και τις ενέργειες του στρατού. Σε καθεμία από τις έξι ερωτήσεις, όμως, ο Μλάντιτς έδωσε την ίδια απάντηση: «Δεν μπορώ και δεν επιθυμώ να καταθέσω. Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την υγεία μου και θα υπονόμευε τη δική μου δίκη». Αντίθετα, εμφανίστηκε πρόθυμος να διαβάσει ένα κείμενο επτά σελίδων που κατά δήλωσή του είχε συντάξει ο ίδιος την προηγούμενη ημέρα. Οι δικαστές αρνήθηκαν, για να λάβει έτσι τέλος μια διαδικασία που κράτησε λιγότερο από δύο ώρες. Νωρίτερα ο δικηγόρος του είχε ισχυριστεί ότι ο 71χρονος πελάτης του πάσχει από κενά μνήμης.

«Ηλίθιοι…»

«Σ’ ευχαριστώ πολύ, Ράντοβαν. Με συγχωρείς, αλλά αυτοί οι ηλίθιοι δεν θα με κάνουν να μιλήσω»

Ο Ράτκο Μλάντιτς προςτον Κάρατζιτς αποχωρώντας από το δικαστήριο