Το θέμα της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη μεσαία τάξη. Στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης που αναμενόταν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με συμβούλους του θα έθετε το θέμα της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου από 7,25 δολάρια στα 10,10 δολάρια για εργαζομένους με νέα συμβόλαια, μια αύξηση 40% για όσους θα εργάζονται με σύμβαση έργου για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ θα συνδέσει τις περαιτέρω αυξήσεις με τον πληθωρισμό. Ο Ομπάμα αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή με εκτελεστική εντολή, παρακάμπτοντας δηλαδή το Κογκρέσο το οποίο θα ψηφίσει για το θέμα αυτό πολύ αργότερα.

«Οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί –μεταξύ των οποίων επιστάτες και εργάτες στον τομέα των κατασκευών -, οι οποίοι απασχολούνται σε νέα ομοσπονδιακά συμβόλαια, θα επωφεληθούν από την εκτελεστική εντολή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Κάποιοι άλλοι που θα επωφεληθούν είναι όσοι εργάζονται σε στρατιωτικές βάσεις, άνθρωποι που πλένουν πιάτα, σερβίρουν φαγητό και πλένουν ρούχα». Περίπου 2 εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται σε ομοσπονδιακά έργα, αν και ο αριθμός εκείνων που θα λάβουν τον κατώτατο μισθό είναι 560.000 εργαζόμενοι.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της προσπάθειας του Ομπάμα να ενισχύσει την προεδρία του στον δεύτερο χρόνο της δεύτερης θητείας του, λαμβάνοντας μέτρα για τη μεσαία τάξη και προσπαθώντας να αποφύγει το διχασμένο Κογκρέσο στο οποίο πολλές νομοθεσίες δεν μπορούν να περάσουν. Στην ομιλία του ο Ομπάμα αναμενόταν να ζητήσει επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο για την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου ωρομισθίου για όλους τους εργαζομένους και να ανακοινώσει την υπογραφή νέων εκτελεστικών εντολών για τη συνταξιοδοτική ασφάλιση και την επαγγελματική κατάρτιση ώστε να βοηθήσει τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης να επεκτείνουν τις οικονομικές τους ευκαιρίες.

Κάποια άλλα από τα θέματα που αναμενόταν να τονίσει ο αμερικανός πρόεδρος είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Μεταναστευτικό, καθώς και πρωτοβουλίες για την υποδομή, την κλιματική αλλαγή, την προσχολική μάθηση και το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης. Με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο να έχει ήδη περάσει από τη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ανακοινώσουν τις αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστεί η συζήτηση για ένα θέμα που στο παρελθόν έχει διχάσει το κόμμα τους.

Το θέμα του κατώτατου μισθού το είχε θίξει ο Μπαράκ Ομπάμα και στην περσινή αντίστοιχη ομιλία του, χαρακτηρίζοντας την αύξηση ως «δίκαια αλλά και καλά νέα για την οικονομία καθώς θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη οικογενειών με χαμηλό εισόδημα». Ομως πέρσι το Κογκρέσο αρνήθηκε την αύξηση που είχε προτείνει ο Ομπάμα, γεγονός που τον οδήγησε στο να πάρει πάνω του την απόφαση.

Νέες ιδέες

Θα συνεχίσουμε να καλούμε το Κογκρέσο να βρει νέες ιδέες για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία ευκαιριών για τους Αμερικανούς, όμως δεν θα σταματήσουμε εκεί

{Βάλερι Τζάρετ, σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα