Ανοικτός στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ εμφανίσθηκε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην οποία μετείχε και ο έλληνας υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στην επιθυμία των κρατών μελών της ευρωζώνης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμμετέχει πιο αποτελεσματικά στις αποφάσεις της ευρωζώνης. «Θα ήταν σχετικά εύκολο να επιτευχθεί αυτό, δημιουργώντας ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης με μέλη από τις χώρες της ευρωζώνης», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι ένα διακριτό κοινοβούλιο για τις 18 χώρες μέλη του ευρώ θα επιτρέψει στα κράτη να συνδεθούν στενότερα.

«Πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση με ένα έξυπνο τρόπο και το κατοχυρώνουμε αυτό κάνοντας αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ. Μπορώ να φανταστώ την ύπαρξη ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης», ανέφερε ο γερμανός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για εκτεταμένες νομικές αλλαγές για την υποστήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στήριξη του νομίσματος.

Πάντως, οι αναφορές Σόιμπλε σχολιάστηκαν επικριτικά τόσο από αναλυτές όσο και από πολιτικούς, οι οποίοι υποστήριξαν πως η συγκεκριμένη πρόταση αμφισβητεί τα ίδια τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης , καθώς ενδεχόμενος διαχωρισμός της Ευρωβουλής θα οδηγήσει στην εξάρθρωση ενός από τους τρεις θεσμικούς πυλώνες της ΕΕ.