Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στην ομιλία του  για την Κατάσταση του Έθνους, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ότι θα εκδώσει μια εκτελεστική εντολή με την οποία αυξάνεται το κατώτατο ωρομίσθιο στα 10,10 δολάρια για τους συμβασιούχους του ομοσπονδιακού κράτους οι οποίοι συνάπτουν νέες συμβάσεις.

Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νόμο που θα αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στα 10,10 δολάρια ανά ώρα —από 7,25 δολάρια σήμερα— και θα συνδέει στο εξής το ωρομίσθιο με τον πληθωρισμό.

Η εκτελεστική εντολή του προέδρου, ένα κείμενο με ισχύ νόμου (το αντίστοιχο ενός προεδρικού διατάγματος), αφορά νέες ή υπάρχουσες συμβάσεις. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015. Η έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής επιτρέπει στον πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται γενικά σε μια ευρεία αύξηση του κατώτερου μισθού.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να αναλάβει μόνος του δράση προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία τάξη της Αμερικής.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη –ούτε κι εγώ. Eτσι, όπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία θα το κάνω ώστε να αυξήσω τις ευκαιρίες που θα έχουν ακόμα περισσότερες αμερικάνικες οικογένειες». 

«Δεν περιμένω ότι θα πείσω τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου για τα προτερήματα του συγκεκριμένου νόμου», είπε ο Ομπάμα. 

«Ωστόσο, γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει ξανά παλιές μάχες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από