Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Αντλι Μανσούρ ανακοίνωσε χθες ότι στη χώρα θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές πριν πραγματοποιηθούν βουλευτικές, υποσχόμενος ότι η άνοδος της «σκοτεινής τρομοκρατίας» δεν θα εκτροχιάσει τη μετάβαση στη δημοκρατία. Ομως η Αίγυπτος παραμένει βαθιά διχασμένη, με τις συγκρούσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 49 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Παράλληλα αυξάνονται και οι επιθέσεις ενόπλων, μεταξύ των οποίων μία χθες κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες στη Χερσόνησο του Σινά όπου επικρατεί πλήρης ακυβερνησία.

Η ανακοίνωση, η οποία αναμενόταν έπειτα από έντονη φημολογία εβδομάδων, έγινε καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που ανέτρεψε τον περασμένο Ιούλιο τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, θα είναι υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο. Σε μια σύντομη ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Μανσούρ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου να ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους όσοι θέλουν να διεκδικήσουν την προεδρία. Το νέο Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι οι πρώτες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε 90 ημέρες από την έγκρισή του, δηλαδή στα τέλη Απριλίου, με τις βουλευτικές εκλογές να πραγματοποιούνται έως τα τέλη Ιουλίου.

Η υποψηφιότητα του Αλ Σίσι συζητείται όλο και περισσότερο, με πολλούς Αιγυπτίους που έχουν κουραστεί από τη συνεχή αναταραχή των τελευταίων τριών ετών να θεωρούν πως μόνο ένας ισχυρός στρατιωτικός μπορεί να αντιμετωπίσει τα μυριάδες προβλήματα της χώρας, όπως η αποκατάσταση της σταθερότητας και η βελτίωση της οικονομίας. Ο επικεφαλής του Αλ Νουρ, του υπερσυντηρητικού ισλαμιστικού κόμματος, δήλωσε ότι στο να προηγηθούν οι προεδρικές εκλογές συναινούν όλες οι πολιτικές ομάδες της χώρας. Ο στρατηγός Αλ Σίσι δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Θα πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας πριν ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία. Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει το πολύ δύο τετραετείς θητείες.

Ο Μανσούρ ζήτησε επίσης από τις δικαστικές Αρχές να αυξήσουν τον αριθμό των δικαστηρίων που χειρίζονται υποθέσεις υπόπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Τρία χρόνια από την εξέγερση

Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στις μεγάλες πόλεις, για να τιμήσουν την τρίτη επέτειο από την έναρξη της εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι θα στείλει ειδικούς στο Κάιρο για να εκτιμήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε σε ένα σημαντικό μουσείο ισλαμικής τέχνης από βόμβα που εξερράγη δίπλα του και η οποία είχε στόχο κυβερνητικά κτίρια