Η πολιτική και οικονομική ελίτ αποχώρησε από το Νταβός της Ελβετίας, όπου το Σάββατο ολοκληρώθηκε το 44ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εν μέσω αισιοδοξίας ότι η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις βελτίωσης και ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει ξεφύγει από το πιο επικίνδυνο στάδιο.

Η συναλλαγματική κρίση στην Αργεντινή, στην Τουρκία και στην Ουκρανία, όμως, απειλεί πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως της Βραζιλία και της Νότιας Αφρικής. Σε επίπεδο επιχειρήσεων, οι επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών που βρέθηκαν στο Νταβός παραπονέθηκαν σε πιο υψηλούς τόνους από ποτέ για την έλλειψη νέων εργαζομένων με συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις, παρά την πολύ μεγάλη ανεργία που παρουσιάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Siemens, του Τζόε Κάεσερ ήταν αποκαλυπτικές. «Μήπως αισθανόμαστε καλά επειδή όσα βλέπουμε είναι καλά; Ή μήπως αισθανόμαστε καλά επειδή κάναμε τα πράγματα καλύτερα; Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήσαμε; Σε πόσους δώσαμε δουλειά από τα εκατομμύρια εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη;».

Σε πολιτικό επίπεδο, την παράσταση στο Νταβός έκλεψε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος υποσχέθηκε πιο στενούς δεσμούς με τη Δύση και επεδίωξε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα του. Παράλληλα, καθώς οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία και η Ουκρανία συνεχίζονται, κορυφαίοι πολιτικοί μίλησαν στο Νταβός για να την ανάγκη να υπάρξει ειρήνη.