Σαράντα πέντε μετασεισμοί, μεγέθους από 3 έως 5,1 βαθμούς, είχαν καταγράψει μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί της Δευτέρας οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι σαφές εάν η δόνηση των 5,8 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός και όχι προσεισμός.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 βαθμούς και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον Σκάι ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας ότι ο σεισμός της Κυριακής δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονται.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, το βράδυ της Κυριακής, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.