Ο ελεύθερος χρόνος πλέον είναι περιορισμένος και ο προϋπολογισμός συνήθως κουτσουρεμένος. Με το ξεκίνημα όμως κάθε χρονιάς καθένας από εμάς έχει όνειρο να κάνει ένα μακρινό ταξίδι, πέρα από τους συνηθισμένους προορισμούς. Από την Καμπότζη και την Τανζανία μέχρι την Κροατία και τον Ισημερινό, υπάρχουν πόλεις όχι πολύ γνωστές που κάνουν το ταξίδι εμπειρία ζωής. Το 2014 είναι εδώ και μας καλεί να ανακαλύψουμε τον κόσμο.

Κίτο, Ισημερινός

Ταξίδι στη φύση

Χώρα με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα –εδώ βρίσκουν καταφύγιο 2.500 είδη εντόμων, 800 είδη πουλιών και περισσότερα από 450 σπάνια είδη χλωρίδας –ο Ισημερινός προσφέρει τη δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες του να δουν τη φύση «αλλιώς». Το πρόσφατα ανακαινισμένο τρένο Tren Crucero ξεκινάει από το Κίτο και ταξιδεύει μέσα από τις Ανδεις κάνοντας στάσεις σε χιονισμένες βουνοπλαγιές και ανενεργά ηφαίστεια. Τελικός προορισμός είναι η πόλη Γκουαγιακίλ. Το τετραήμερο ταξίδι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίσκεψη στο εθνικό πάρκο Κοτοπάξι, ιδανικό μέρος για να δει κάποιος από κοντά ελάφια, λύκους και αρκούδες.

Ισιγκάκι, Ιαπωνία

Για σερφ και καταδύσεις

Μακριά από τη φασαρία του Τόκιο και περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της γειτονικής Ταϊβάν βρίσκεται το νησί Ισιγκάκι. Με έκταση μόλις 85 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το νησί είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ανεξερεύνητο και ανεπηρέαστο ακόμα από τον μαζικό τουρισμό. Για πολλούς άλλωστε –κυρίως μανιώδεις σέρφερ και δύτες –η ύπαρξή του είναι μυστικό που το κρατούν καλά κρυμμένο. Οχι όμως για πολύ ακόμα, αφού τον περασμένο Μάρτιο άνοιξε εκεί αεροδρόμιο που εξυπηρετεί πτήσεις χαμηλού κόστους κατευθείαν από την Οσάκα.

Βάραζντιν, Κροατία

Φεστιβάλ για κάθε γούστο

Ξεχάστε τις ειδυλλιακές ακτές της Κροατίας. Η πόλη Βάραζντιν, 81 χιλιόμετρα βόρεια τουΖάγκρεμπ(περίπου μία ώρα μακριά) και μόλις μια ανάσα από τα σύνορα με τηΣλοβενία, είναι ίσως η πιο γραφική πόλη στην ενδοχώρα. Με 50.000 κατοίκους ξεχωρίζει για τους πλακόστρωτους δρόμους της, την μπαρόκ αρχιτεκτονική των εκκλησιών και την κινηματογραφική της ατμόσφαιρα, βγαλμένη σαν από ταινία εποχής. Και η μουσική όμως είναι σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αλλά και στο παρόν της Βάραζντιν. Στην πόλη διοργανώνονται κάθε χρόνο πολλά φεστιβάλ μουσικής που καλύπτουν όλα τα γούστα. Από το Φεστιβάλ Ραντάρ με σύγχρονα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως Κάρλος Σαντάνα και Μπομπ Ντίλαν, μέχρι το Φεστιβάλ Σπάνορ με πρωτοεμφανιζόμενους μουσικούς και καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη.

Μαχεντραπαρβάτα,Καμπότζη

Η χαμένη πόλη

Οσοι έχουν ήδη επισκεφθεί την Καμπότζη και το διάσημο σύμπλεγμα των ναώνΑνγκορ Βατ, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, θα πρέπει τώρα να κυκλώσουν στον χάρτη και την κρυμμένη πόλη Μαχεντραπαρβάτα. Αν και την ύπαρξη της πόλης υποψιάζονταν εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές, μόλις τον περασμένο Ιούνιο ανακάλυψαν ένα ολόκληρο δίκτυο δρόμων, καναλιών, ναών και γιγαντιαία ομοιώματα ζώων, κρυμμένα για αιώνες κάτω από την πυκνή βλάστηση της περιοχής. Τις έρευνες έκαναν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ χρησιμοποιώντας ένα προηγμένης τεχνολογίας λέιζερ. Γνωστό ως lidar, το λέιζερ σκανάρει από απόσταση δύσβατες περιοχές στέλνοντας ακτίνες στο έδαφος από το εσωτερικό αεροσκάφους.

Χάιλαντς, Σκωτία

Στις λίμνες του μυστηρίου

Χτισμένο γύρω από τις όχθες του ποταμού Νες, το Ινβερνές είναι ο ιδανικός τόπος για να ξεκινήσετε ένα ταξίδι εξερεύνησης στα Χάιλαντς. Οσοι θέλουν να γνωρίσουν την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην πεζοπορία John Muir Way (μήκους 215 χιλιομέτρων) που γίνεται κάθε Απρίλιο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, χρειάζονται οκτώ με δώδεκα ημέρες για να εξερευνήσει κάποιος τις ακτές και τα φιορδ της Σκωτίας με τα πόδια. Στους σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής συγκαταλέγεται το Λοχ Νες, το πιο γνωστό από τα σκοτσέζικα λοχ (λίμνες), εξαιτίας του τέρατος –της Νέσι –που λέγεται ότι κατοικεί εδώ και αιώνες στη λίμνη. Ακόμα βέβαια και αν δεν συναντήσετε το τέρας, το μοναδικής ομορφιάς τοπίο με τους πέτρινους πύργους και την πολύχρωμη χλωρίδα θα σας αποζημιώσει.

Μπαραόνα,Δομινικανή Δημοκρατία

Βουτιές στον παράδεισο

Οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν να «κλειδωθούν» στα πολυτελή ξενοδοχεία που κατακλύζουν το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, παραβλέποντας συχνά τις απάτητες ομορφιές της νοτιοδυτικής πλευράς. Εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται η πόλη-λιμάνι Μπαραόνα με σήμα κατατεθέν την εξωτική παραλία Μπαΐα ντε λας Αγίλας, μήκους οκτώ χιλιομέτρων. Μια όαση ησυχίας για όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους μακριά από θορυβώδη θέρετρα και τις ορδές τουριστών. Ωστόσο σύντομα τίποτα δεν θα είναι ίδιο, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τουριστικά και αυτή τη σχεδόν άγνωστη μέχρι στιγμής περιοχή. Βιαστείτε, λοιπόν!

Νταρ ες Σαλάμ,Τανζανία

Σε ρυθµούς αφρικανικούς

Μπορεί η Τανζανία να είναι γνωστή στους τουρίστες για τις χιονισμένες κορυφές του όρους Κιλιμάντζαρο, η καρδιά της όμως χτυπάει στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Νταρ ες Σαλάμ. Εκεί, με άλλα λόγια, όπου οι παραδοσιακοί ήχοι παντρεύονται με μοντέρνους ρυθμούς –τα κλασικά τύμπανα με το σουαχίλι χιπ-χοπ –δημιουργώντας πρωτότυπες μουσικές μείξεις που ακούγονται όλη τη νύχτα σε παραθαλάσσια κλαμπ και μπαρ, κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Λος Αντζελες,Ηνωµένες Πολιτείες

Με οδηγό τη γεύση

Στην περιοχή δεσπόζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πλήθος επισκεπτών ωστόσο φτάνει στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης, όχι τόσο για χάρη της τέχνης αλλά για χάρη της γεύσης και των αρωμάτων. Η κεντρική αγορά της πόλης (Grand Central Market) άλλωστε, η οποία χτίστηκε το 1917, σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 30 εμπόρους τροφίμων που φημίζονται για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων τους. Εκμεταλλευόμενοι μάλιστα τη μεγάλη της επισκεψιμότητα, επιχειρηματίες ανοίγουν εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια γύρω από την κεντρική αγορά μετατρέποντας την περιοχή σε πολυσύχναστο κέντρο.