H Corporate America που έχει βάλει στο στόχαστρό της τα 21 ελληνικά αεροδρόμια που ιδιωτικοποιούνται ανήκει στον αργεντινό δισεκατομμυριούχο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν, αρμενικής καταγωγής.

Στη λίστα του «Forbes» με τους 831 πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη για το 2012, ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν βρίσκεται στην 719η θέση, με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια. Στην Αργεντινή είναι ο δεύτερος πλουσιότερος επιχειρηματίας.

Γιος αρμένιων μεταναστών της Αργεντινής, ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν δημιούργησε τον κολοσσό Corporate America, που σήμερα λειτουργεί δεκάδες αεροδρόμια στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη, κατέχει την επίσημη ταχυδρομική υπηρεσία της Αργεντινής και εκμεταλλεύεται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης για την παραγωγή κρασιού, δημητριακών και ελαιούχων σπόρων, ενώ παράλληλα επενδύει σε πολλά άλλα έργα σε όλο τον κόσμο.

Επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων της Corporate America είναι ο ανιψιός του Μάρτιν Γιουρνεκιάν, που δήλωσε χθες ότι ήδη έχει εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον για το σύνολο των προς ιδιωτικοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελληνικών αεροδρομίων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ. Η Corporate America του αρμενοαργεντινού δισεκατομμυριούχου Εντουάρντο Γιουρνεκιάν σήμερα διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια παγκοσμίως, ενώ ετοιμάζεται να υποβάλει προσφορές για έργα παραχώρησης στο Κούσκο, στο Περού, στην Μπαρανκουίλα, στην Κολομβία και στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο της Χιλής.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο όμιλος αναμένεται να αποκτήσει το 23% του αεροδρομίου τις Πίζας στην Ιταλία, ενώ προσπαθεί να ολοκληρώσει σχέδιό του για την ενοποίηση των αεροδρομίων της Τοσκάνης και της Φλωρεντίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ομίλου της Corporate America, αποστολή της εταιρείας είναι η ανάπτυξή της στην Αμερική και την Ευρώπη, με έμφαση στη Μεσόγειο. «Εμείς επενδύουμε σε έργα με στόχο τη διατήρησή τους και τον διαχειριστικό τους έλεγχο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η Corporate America με έσοδα 1,2 δισ. δολ. τον χρόνο δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες από τις αγορές ομολόγων προς το παρόν. Οπως λέει η εταιρεία, χρησιμοποίησε τα 300 εκατ. δολ. ομολογιακής έκδοσης του 2010 για την ανακαίνιση του αεροδρομίου Ezeiza στο Μπουένος Αϊρες και λαμβάνει φθηνή χρηματοδότηση, μέσω δανείων, από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Βραζιλίας BNDES. Παράλληλα, αναζητά εταίρο από την τοπική αγορά της Χιλής για την από κοινού κατάθεση πρότασης εξαγοράς του αεροδρομίου του Σαντιάγο, με ποσό επένδυσης τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια.

ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. Ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν γεννήθηκε από αρμένιουςγονείς μετανάστες στην Αργεντινή, στις 4 Δεκεμβρίου 1932. Η οικογένειά του είχε εργοστάσιο υφαντουργίας στην Αργεντινή και εκείνος έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς προμηθευτές της διεθνούς εταιρείας αθλητικών ειδών Puma. Ωστόσο, η εταιρεία αυτή λόγω της κρίσης στην Αργεντινή κατέρρευσε. Αμέσως αναζήτησε την επόμενη ευκαιρία και το 1988 αγόρασε ένα κανάλι της καλωδιακής τηλεόρασης Cablevision. Η επένδυσή του γινόταν όλο και πιο προσοδοφόρα και το 1994 ο Γιουρνεκιάν πούλησε το 51% των μετοχών του καναλιού στην έως τότε δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου της Αργεντινής, την Tele – Communications, έναντι 350 εκατ. δολαρίων.

Με τα χρήματα αυτά έκανε τις πρώτες επενδύσεις στα αεροδρόμια και στη χώρα καταγωγής του, την Αρμενία. Τον Δεκέμβριο του 2001 ο Γιουρνεκιάν και η Corporaci n América υπέγραψαν σύμβαση παραχώρησης 30 ετών με την αρμενική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Διεθνούς Αερολιμένα Zvartnots, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Αρμενίας. Μάλιστα, η εταιρεία άρχισε την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, που αναβάθμισε το αεροδρόμιο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 50 εκατ. δολάρια.

Επίσης, ο Γιουρνεκιάν επένδυσε εκατ. δολάρια στον τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της Αρμενίας.Ανώτερα στελέχη της εταιρείας Tierras de Armenia που βρίσκεται στο Ερεβάν και ανήκει στον Εντουάρντο Γιουρνεκιάν και στον όμιλο Max (του πρώην βουλευτή Χαρούτιουν Παμπουκιάν, που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Κοτσαριάν) ανέφεραν ότι θα διατεθούν περίπου 25 εκατ. δολάρια για τη μετατροπή περίπου 60 τ.χλμ. άγονης γης στο νότιοΑrmavir της Αρμενίας σε οπωρώνες και για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας φρούτων.

ΣΤΑ ΜΜΕ. Παράλληλα με όλα αυτά ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν συνέχισε τις επενδύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πετυχαίνοντας να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Σήμερα, ο Γιουρνεκιάν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αργεντινής με προσωπική περιουσία, η οποία σύμφωνα με το «Forbes» υπολογίζεται σε 1,8 δισ. δολ.

Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αργεντινής, ενώ έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων: Επιχειρηματίας της Χρονιάς (Αργεντινή 1995), Βραβείο Leonardo Award (Ιταλία 1999), Ανθρωπος της Χρονιάς (Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο Ενωσης Αρμενίων 2010), Ιππότης του Αγίου Etchmiadzin (Αρμενία 2011), Επιχειρηματίας της Χρονιάς (Επιμελητήρια Εμπορίου και Βιομηχανίας Λατινικής Αμερικής 2012) κ.λπ.

Δεν έχει παντρευτεί ποτέ, δεν έχει παιδιά και κληρονόμοι του είναι τα ανίψια του Μάρτιν και Χιούγκο Γιουρνεκιάν, που εργάζονται μαζί του.

Συγκεκριμένα, ο Μάρτιν είναι σήμερα ο πρόεδρος της Puerta del Sol, της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο των επιχειρήσεων του ομίλου στην Ουρουγουάη. Ο Χιούγκο διευθύνει τη μεγαλύτερη πρόκληση του ομίλου της America Corporation, που είναι η κατασκευή την τρέχουσα δεκαετία μιας τεράστιας σήραγγας που διέρχεται από τις Ανδεις.Η εταιρεία επενδύει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα αυτό.