Ο Παναθηναϊκός βρήκε αποθέματα ενέργειας να ξοδέψει στο δεύτερο μέρος και στρίμωξε στα… σχοινιά τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τη δίχως νίκη μέχρι σήμερα (0-3) Φενέρμπαχτσε αλλά έβγαλε από εκεί τον Σέρβο προπονητή και την ομάδα του, ο Λίνας Κλέιζα.

Ο Λιθουανός ήταν ο μόνος που μπόρεσε να υψώσει ανάστημα στην αντεπίθεση του Παναθηναϊκού και ουσιαστικά «καθάρισε» το ματς για τους γηπεδούχους (77-72). Οι Πράσινοι ήταν εμφανώς επηρεασμένοι, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά, από το ντέρμπι της Δευτέρας και δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Δεν είχαν την ίδια ένταση στην άμυνα τους (39-28 το ημίχρονο), έχασαν μάχες κάτω από τα καλάθια (9 επιθετικά οι Τούρκοι στο ίδιο διάστημα), δεν έβαζαν τα χέρια στη μπάλα για να προβληματίσουν τους παίκτες του Ομπράντοβιτς και γενικώς είχαν παθητική στάση έναντι των αντιπάλων τους.

Από την άλλη πλευρά η Φενέρμπαχτσε έχοντας την πλάτη στον τοίχο και γνωρίζοντας πως με ήττα θα βρισκόταν σε δεινή θέση, κατέθεσε στο παρκέ της Ulker Arena μεγαλύτερη επιθετικότητα, συγκέντρωση και αν μη τι άλλο ήταν φανερό πως η επιθυμία της για τη νίκη ήταν πιο μεγάλη. Έτσι το πρώτο 10λεπτο έκλεισε με το αρνητικό για την άμυνα του ΠΑΟ 23-11 και ουσιαστικά αποδείχτηκε καταδικαστικό για την έκβαση του αγώνα, τον οποίο από εκεί κι ύστερα οι Πράσινοι άρχισαν σιγά-σιγά να ελέγχουν. Πάλι μέσα από την αμυντική λειτουργία της ομάδας και τον περιορισμό των επιθετικών ριμπάουντ της Φενέρ, καθώς επιθετικά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού δεν είχε την αποτελεσματικά που θα ήθελε ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Είναι πρόδηλο από τα 10/40 τρίποντα, επίδοση που είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρωλίγκας και δεν φανερώνει μπασκετική λογική όταν τα δίποντα είναι 15/26! Όμως η άμυνα της Φενέρ δεν επέτρεπε τις διεισδύσεις, ούτε τις φάσεις πάνω στη στεφάνη που φτιάχνει ο Διαμαντίδης με τους Λασμέ, Γκιστ (οι οποίοι ήταν φάνηκαν να έχουν τη λιγότερη βενζίνη στο ντεπόζιτο τους μετά το ντέρμπι της Δευτέρας), ενώ τα ψηλά κορμιά που διαθέτει στο ρόστερ της η Φενέρ δεν έδινε στον ΠΑΟ το δικαίωμα να ποστάρει τη μπάλα με κάποιους παίκτες.

Η αντεπίθεση σήμανε όταν μετά την καλή άμυνα του οι νταμπλούχοι Ελλάδας ευστόχησαν από τα 6μ75. Ύστερα από 6/34 τρίποντα ο Μπράμος είχε 2/2, ακολούθως ο Φώτσης ευστόχησε στο μοναδικό τρίποντο που σημείωσε (1/7) και ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά στο σκορ (64-67) γυρίζοντας ένα ματς στο οποίο έχανε με 14 πόντους (49-35).

Ο Ονάν (2:16 πριν από τη λήξη) ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο και δυστυχώς οι Πράσινοι έχασαν ξανά την επαφή τους με το καλάθι. Σε εκείνο το σημείο οι διαιτητές στο μεγαλύτερο λάθος τους στον αγώνα, αρνήθηκαν (1.23 πριν από τη λήξη με το σκορ στο 68-67 μετά από 1/2 βολές του Ονάν) γκολ-φάουλ στον Διαμαντίδη και τότε «μίλησε» η προσωπικότητα του Κλέιζα. Ο Λιθουανός δεν είναι ο παίκτης του παρελθόντος, έχει παραπανίσια κιλά, άσχημη συμπεριφορά όταν η μπάλα «έκαιγε» έδειξε πως έχει το χαρακτήρα να την στείλει εκεί που θέλει η ομάδα του.

Δεκάλεπτα: 23-11, 39-28, 56-50, 77-72

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 10 (7 ριμπ.), Ονάν 7(2), Μπιέλιτσα 13(1), Κλέιζα 13(1), Βίντμαρ 2, Ζόριτς 3, Σιπάχι 2, Μπογκντάνοβιτς 15, Πρέλτζιτς 12(2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 9 (3τρ, 5 ριμπ.), Κάρι 14(2), Μπατίστ 4, Φώτσης 3(1), Ούκιτς 4, Λάσμε 5, Μαυροκεφαλίδης 11, Διαμαντίδης 9 (3τρ, 8 ασίστ), Γκιστ 6 (10 ριμπ.), Ματσιούλις 7(1).