Σαράντα επτά μετανάστες (31 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 ανήλικοι) περισυνελέγησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε από αλλοδαπό, μέσω αριθμού της κλήσης έκτακτης ανάγκης (112), ότι επιβαίνει σε λέμβο με περίπου άλλα σαράντα άτομα και ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν προς συνδρομή τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και ένα ναυαγοσωστικό, τα οποία εντόπισαν τη λέμβο με τους παράνομους μετανάστες.

Το ενιαίο κέντρο συντονισμού και έρευνας, αφού ενημέρωσε το αντίστοιχο κέντρο έρευνας της Άγκυρας, πήρε το «πράσινο φως» για την περισυλλογή των μεταναστών.

Παράλληλα, σκάφος του Λιμενικού Σώματος παρέμεινε στην οριογραμμή, σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης, παρακολουθώντας διακριτικά, προκειμένου ολοκληρωθεί η ασφαλής περισυλλογή τους.

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έσπευσε και σκάφος της τούρκικης ακτοφυλακής, δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια παραλαβής των διασωθέντων, παρά ότι κλήθηκαν επανειλημμένως από το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού.

Το πλωτό μετέφερε τελικά τους διασωθέντες λαθρομετανάστες στο Βαθύ της Σάμου.