Τραγούδα, θεατρίνε

«Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά». Μια «στημένη» απαγωγή, αφορμή για την τόνωση της δημοτικότητας ενός τηλεοπτικού παρουσιαστή αλλά και για το στήσιμο μιας ατμόσφαιρας πραγματικά μοναχικής –ατμόσφαιρα που προκύπτει τόσο από την ικανή σκηνοθετική διεύθυνση της Ελίνας Ψύκου όσο και από την ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου: το βλέμμα του και μόνο κουβαλά το δραματικό βάρος του φιλμ. Πέραν τούτου, η αναδρομή σε μια Ελλάδα ομοίως «κλεισμένη» στη δική της φανταχτερή φούσκα κρύβει τον δικό της καημό και είναι ένα σχόλιο που προκύπτει εξόχως από την αφήγηση, δίχως ίχνος σχηματικής αφέλειας και διδακτισμού. Και ενώ το δεύτερο μισό υστερεί σεναριακά, το τελικό αποτέλεσμα σε κερδίζει. Ωραιότατες επίσης οι ερμηνευτικές παρουσίες όλου του καστ, με προεξάρχουσες των Σύλλα Τζουμέρκα, Μαρίας Καλλιμάνη και Θεοδώρας Τζήμου.

Βαθμοί: 6

Παλιομοδίτικο θρίλερ

«Τζακ Ράιαν: Η πρώτη αποστολή». Οικονομικός αναλυτής της CIA ανακαλύπτει ότι ένας ρώσος χρηματιστής σχεδιάζει –με βοήθεια κρατική –την οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ. Ναι, οι κακοί οι Ρώσοι φταίνε πάλι, και τούτη η ψυχροπολεμική μυρωδιά δεν είναι το μόνο παλιομοδίτικο στοιχείο αυτού του κατασκοπευτικού θρίλερ που, κατά τα άλλα, είναι μια χαρά στημένο από τον Κένεθ Μπράνα. Ο τελευταίος ενσαρκώνει ιδανικά και τον «κακό» της υπόθεσης –προσέξτε πόσο στο «στοιχείο» του είναι όταν φλερτάρει με την Κίρα Νάιτλι, σε μια σκηνή που μοιάζει με μικρό, αυτόνομο μονόπρακτο. Κοινώς το φιλμ, γι’ αυτό που είναι, δεν ενοχλεί. Επίσης με Κρις Πάιν και Κέβιν Κόστνερ.

Βαθμοί: 5

«Ασφαλές» Ολοκαύτωμα

«Η κλέφτρα των βιβλίων». Στη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια οικογένεια που αντιδρά στην αποκτήνωση του ναζισμού κρύβει στο υπόγειό της έναν νεαρό εβραίο πρόσφυγα. Διαβάζω ότι το φιλμ βασίζεται σε ομότιτλο μπεστ σέλερ και, κρίνοντας από το αποτέλεσμα στην οθόνη, ελπίζω το βιβλίο να είναι καλύτερο. Γιατί αυτή η αφόρητα γλυκερή έκκληση στον συναισθηματισμό μας καταργεί σχεδόν κάθε έννοια ανθρώπινου (και δη ιστορικού) δράματος. Αλλά να μην υπερβάλλω. Ενα οκτάχρονο παιδί πιθανότατα και να επωφεληθεί. Μέχρι εκεί όμως, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες των Τζέφρι Ρας, Εμιλι Γουάτσον και Σόφι Νελίς.

Βαθμοί: 3

Πεταμένα λεφτά

«Η εκδίκηση του Ender». Εβδομήντα χρόνια έπειτα από έναν τρομακτικό εξωγήινο πόλεμο, ένα χαρισματικό παιδί στέλνεται σε διαστημική στρατιωτική σχολή ούτως ώστε να προετοιμαστεί για μια μελλοντική εισβολή. Χάρισον Φορντ, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Αμπιγκεϊλ Μπρέσλιν σε μια βαρετή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που βλέποντάς την ξεφυσάς θλιμμένος για τους καημένους τους πρωταγωνιστές της (και τα πεταμένα λεφτά…).

Βαθμοί: 3

Βίρα τις άγκυρες

«Αθηνά, εκ του μηδενός». O αρχιτέκτονας Κώστας Γουζέλης παρουσιάζει τη γέννηση της «Αθηνάς», ενός μοναδικού παραδοσιακού ελληνικού ιστιοπλοϊκού σκάφους, μιας συμιακής σκάφης, ίσως του τελευταίου που φτιάχνεται στην Ελλάδα. Για τους φίλους της ιστιοπλοΐας και του ντοκιμαντέρ.