Η πρώτη, η Αμερικάνα, διεκδικεί για 18η φορά το Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Αύγουστος». Η δεύτερη, η Βρετανή, υποδύεται εξαιρετικά την Πάμελα Τράβερς, τη συγγραφέα των παιδικών βιβλίων της Μαίρης Πόπινς στην ταινία «Η μαγική ομπρέλα», υποψηφιότητα όμως για χρυσό αγαλματάκι δεν πήρε. Μη φανταστεί κανείς ότι η Μέριλ Στριπ και η Εμα Τόμσον μαλλιοτραβιούνται σε κάθε τους συνάντηση. Οχι ότι θα το έκαναν σε άλλη περίπτωση, αλλά ειδικά σε αυτήν εδώ τυχαίνει να είναι και καλές φίλες.

Αυτό τουλάχιστον επιβεβαίωσε η Στριπ προ ημερών στην απονομή των βραβείων του «National Board of Review», όπου η Τόμσον τιμήθηκε για τον οσκαρικά αδικημένο ρόλο της. «Δουλεύει σκληρά σαν λιμενεργάτης», είπε η Στριπ, «πίνει σαν μάγκας, είναι έξυπνη και καυστική, μπορεί να σε εξοντώσει σε διαγωνισμό εξυπνάδων, αλλά ακολουθεί την καρδιά της. Και γνωρίζει ότι τίποτα δεν είναι πιο αστείο από τη σοβαρότητα». Το εγκώμιο θα συνεχιζόταν με τα εξής λόγια: «Οχι μόνο δεν είναι οξύθυμη, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για μια «αγία». Υπάρχει κάτι εξευμενιστικό σε αυτόν τον παραλληλισμό, αλλά η Εμα σε κάνει να θες να αυτοκτονήσεις γιατί είναι υπέροχη καλλιτέχνις, συγγραφέας, διανοούμενη, ένα ζωντανό, δραστήριο πνεύμα».

Εκείνο το βράδυ μάλιστα, για χάρη της φίλης της, η Στριπ απάγγειλε και ποίημα με τίτλο «Ωδή στην Εμα ή Πράγματα που οφείλονται στην Εμα». Πρόσφατα, στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελεν ντε Τζενέρις αναφέρθηκε και στο θέμα των οσκαρικών υποψηφιοτήτων. «Υπήρξαν πολλές εκπλήξεις και αδικίες» είπε, διευκρινίζοντας ότι οι τελευταίες συμπεριλαμβάνουν την Τόμσον και τον ρόλο της Τράβερς στη «Μαγική Ομπρέλα». «Σοκαρίστηκα», συνέχισε η Στριπ, «και της έστειλα ένα μακροσκελές, εγκάρδιο e-mail για το πόσο άσχημα ένιωσα».

Δεν είναι βέβαιο αν έχει σημασία ότι το όνομα της Στριπ είχε συζητηθεί για τον ρόλο της Τράβερς ή ότι η Τόμσον είχε επιλεγεί αντί εκείνης για τον ρόλο της κυρίας Κέντον στο «Τα απομεινάρια μιας μέρας» του 1993. Η βρετανή ηθοποιός πάντως είχε μιλήσει επίσης με καλά λόγια για τη φίλη της πέρυσι, αναφερόμενη με θέρμη και σε ένα φιλί που είχαν ανταλλάξει στα πλαίσια της τηλεοπτικής σειράς «Angels in America» το 2003. Σε εκείνο δε το συμπονετικό e-mail που της είχε στείλει η Στριπ, όπως αποκάλυψε η τελευταία στην εκπομπή της Ντε Τζενέρις, η Τόμσον είχε απαντήσει απλά «καλώς».