Τουλάχιστον τρία μέτωπα χρειάστηκε να ανοίξει ο Ματέο Ρέντσι για να «περάσει» από το κόμμα του η πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο. Αυτό που μένει να αποδειχθεί πλέον είναι εάν ο 39χρονος ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς θα βγει αλώβητος από τη μάχη που δίνει για να επιβάλει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα ή εάν θα φτάσει γεμάτος τραύματα στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση.

Το πρώτο βήμα, πάντως, έγινε με τον εκλογικό νόμο. Πριν από λίγες ημέρες ο Ματέο Ρέντσι δεν συμμάχησε αλλά συναντήθηκε με τον διάβολο –τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι αυτοπροσώπως. Ο Ρέντσι δέχθηκε πλήθος επικρίσεων αλλά από τη συνάντηση βγήκε λευκός καπνός: ο καταδικασμένος για φοροδιαφυγή ηγέτης της Κεντροδεξιάς συμφώνησε για τον νέο νόμο με τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς που θέλει να στείλει όλους τους δεινόσαυρους της πολιτικής σπίτι τους.

Η επόμενη μάχη δόθηκε στο κόμμα. Αν και το τελικό σκορ στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής έγραψε 111 ψήφοι υπέρ της πρότασης, 34 αποχές και μόλις μία κατά, το ρήγμα δεν αποφεύχθηκε. Η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρεί, για παράδειγμα, ότι ο νόμος δεν είναι πολύ αριστερός. Διάφορες ενστάσεις διατύπωσε και ο πρόεδρος του PD Τζάνι Κούπερλο, με κυριότερη από αυτές την κατάργηση της σταυροδοσίας. Ο Ρέντσι απάντησε δηκτικά: θα μπορούσε να καταλάβει να διαμαρτύρεται κάποιο στέλεχος με απήχηση στην κοινή γνώμη, αλλά κάποιος που είναι παιδί του κομματικού σωλήνα; Λίγο αργότερα ο Κούπερλο υπέβαλε θιγμένος την παραίτησή του.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο που άνοιξε ο Ματέο Ρέντσι είναι με τα μικρότερα κόμματα. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει ότι τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων που συγκεντρώνουν το 35% των ψήφων θα αποσπούν το 53% με 55% των εδρών.

Εάν κανένα κόμμα ή σχηματισμός δεν πιάσει αυτό το ποσοστό, τότε οι δύο πρώτοι θα οδηγούνται σε δεύτερο γύρο έπειτα από δεκαπέντε ημέρες και ο νικητής αυτής της δεύτερης αναμέτρησης θα αποσπά το 53% των εδρών. Το όριο εισόδου στη Βουλή γίνεται 5% για τους συνασπισμούς κομμάτων και 8% για τους σχηματισμούς που διεκδικούν μόνοι τους την ψήφο των Ιταλών.

Η πρόθεση του Ρέντσι είναι ένας εκλογικός νόμος που θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις. Με τον νέο νόμο υποτίθεται ότι η Ιταλία θα απαλλαγεί από έναν βραχνά ο οποίος την ταλαιπωρεί εδώ και 60 χρόνια. Τα μικρά κόμματα, όμως, κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η αντίδρασή τους, επομένως, θεωρείται δεδομένη και αναμένεται ιδιαίτερα έντονη. Αναλυτές προβλέπουν ότι η πρόταση Ρέντσι, που ο ίδιος ελπίζει να γίνει νόμος του κράτους έως τον Μάιο, θα δοκιμάσει ακόμη και τη συνοχή της κυβέρνησης Λέτα. Το φάντασμα των πρόωρων εκλογών αρχίζει να πλανάται πάλι πάνω από την Ιταλία –υπόθεση που ενισχύεται από το γεγονός ότι στις σχέσεις του Ρέντσι με τον Ενρίκο Λέτα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ. Ο Ματέο Ρέντσι φαίνεται πάντως ότι θα επιμείνει στη μεταρρυθμιστική του οδό. Ο επόμενος στόχος του είναι η κατάργηση της Γερουσίας, νομοθετικού σώματος που έχει τις ίδιες εξουσίες με την Βουλή, με σκοπό την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι θυελλώδεις. Οπως επισήμαινε πολιτικός αναλυτής στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο 39χρονος ηγέτης βρίσκεται μόλις στην αρχή μιας κούρσας αντοχής.

«Ραντεβού» με τον Ντούντου

«Με ποιον θέλατε να συναντηθώ; Με τον σκύλο του, τον Ντούντου;»

Ο Ματέο Ρέντσι στους επικριτές του για τη συνάντησή του με

τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι