Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αξιωματική αντιπολίτευση για την οικονομία και το ελληνικό χρέος, με αφορμή δηλώσεις του υπεύθυνου του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη, ότι μόλις το 5% του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επαχθές.

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στον επίσημο κομματικό ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105,5 το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο: «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».

Ωστόσο, ο βουλευτής -που είναι και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης- χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια.

Η σημερινή κατάσταση, είπε ο Γιώργος Σταθάκης, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν, πρόσθεσε.

Όπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους».

Το ανέλυσε μάλιστα, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε πως ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μόνον το 5% του δημοσίου χρέους ως «επαχθές», όταν η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» και πρόσθεσε:

«Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και -μονομερώς- θα ‘διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους’ ή ‘μόνον το 5%’».

Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως «διαβάζει για μια ακόμη φορά επιλεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και συνεχίζοντας υπογράμμισε:

«Τον συγχωρούμε. Απλώς, για την επόμενη φορά, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως »επαχθές» ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας.

»Εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερωθεί σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί σε σχέση με την προ μνημονίου εποχή, ας ενημερώσει και τον ελληνικό λαό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δίνοντας νέα απάντηση στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη για το »επαχθές χρέος», δήλωσε ότι «είναι αλήθεια ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις »θέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ» και υπέβαλλε τις εξής δύο ερωτήσεις:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το »επαχθές» ή το »μεγαλύτερο μέρος» του χρέους που αναγνωρίζει ως νόμιμο; Η »μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης;», ρώτησε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας:

«Θα παρακαλούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν δεν προλαβαίνει να διαβάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να διαβάζει τις ανακοινώσεις που απαντούν στις δικές του δηλώσεις. Τον παραπέμπουμε στην προηγούμενη μας ανακοίνωση, με την ελπίδα ότι στον ελεύθερο του χρόνο θα μας εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το χρέος. Εκτός αν θέλει να απευθυνθούμε απευθείας στον κ. Σόιμπλε».