Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον διχασμό της γαλλικής κοινωνίας για τον γάμο των ομοφυλόφιλων, νέα ένταση έχει ξεσπάσει στη Γαλλία εξαιτίας του νομοσχεδίου που διευρύνει το δικαίωμα στις αμβλώσεις, ακριβώς ώρα που η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι στη γειτονική Ισπανία εισάγει νομοσχέδιο που ουσιαστικά απαγορεύει τη διακοπή της κύησης.

Οι υποστηρικτές της τροποποίησης του νόμου του 1975 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία έχουν τεθεί αντιμέτωποι με αυτούς που επιθυμούν να διατηρηθούν οι ειδικές προϋποθέσεις που όρισε.

Δύο ημέρες έπειτα από μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και στην οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στο δικαίωμα στις αμβλώσεις, η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη ή την Τετάρτη να συζητά την τροποποίηση του νόμου που προβλέπει να καταργηθεί η προϋπόθεση ότι μια γυναίκα θα πρέπει να βρίσκεται σε «κατάσταση κινδύνου» για να καταφύγει στην άμβλωση.

Αυτή η προϋπόθεση «είναι απαρχαιωμένη», εκτίμησε η υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Αναφερόμενη στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση παρουσίασε τον Δεκέμβριο νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις (κίνδυνο για τη ζωή ή την ψυχολογική ή σωματική υγεία της εγκύου ή εγκυμοσύνη έπειτα έναν βιασμό που έχει καταγγελθεί), η Βαλό-Μπελκασέμ σημείωσε ότι «οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες» αποδεικνύουν ότι «δεν είμαστε προστατευμένοι από μια οπισθοδρόμηση 40 ετών», προτού νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις.

Η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων Μαρισόλ Τουρέν κατήγγειλε το ισπανικό νομοσχέδιο το οποίο, αν υιοθετηθεί, «θα στείλει τις γυναίκες πίσω στην λίθινη εποχή», ενώ κάλεσε «σε κινητοποίηση ώστε να διασφαλιστεί ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα εγκριθεί».

Εκτός απροόπτου η τροποποίηση του γαλλικού νόμου αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή από την πλειοψηφία της αριστεράς στην Εθνοσυνέλευση, ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Το γαλλικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι μια γυναίκα μπορεί να ζητήσει να τερματιστεί η εγκυμοσύνη της αν «δεν επιθυμεί να τη συνεχίσει» και όχι επειδή «η κατάστασή της την θέτει σε μια κατάσταση κινδύνου», όπως προϋποθέτει ο νόμος του 1975.

Στη διαδήλωση της Κυριακής στο Παρίσι πήραν μέρος 14.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ή 40.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Οι διαδηλωτές της «πορείας για τη ζωή» -μεταξύ των οποίων ήταν μέλη γαλλικών καθολικών οργανώσεων, πολλές οικογένειες, γονείς με παιδιά- δεν έφτασαν πάντως τον αριθμό των διαδηλωτών που είχαν βγει στο δρόμο στα μέσα του 2013 για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που επέτρεπε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Στο πολιτικό επίπεδο η συζήτηση είναι ηλεκτρισμένη. Ένα μέρος της δεξιάς έχει εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου το οποίο πιστεύει ότι θέτει εν αμφιβόλω τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε το 1975, οπότε βρισκόταν η δεξιά στην εξουσία, έπειτα από μια μακρά νομοθετική διαδικασία και πολλές συζητήσεις.

«Επιλέγοντας να ξαναγράψει τον νόμο του 1975 για την εκούσια διακοπή εγκυμοσύνης, η κυβέρνηση διαπράττει ένα πολιτικό και ηθικό λάθος» κατήγγειλε ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Ηθικό λάθος διότι κινδυνεύει να καταστήσει »ρουτίνα» τις αμβλώσεις […]. Πολιτικό λάθος διότι αναλαμβάνει τον κίνδυνο να διχάσει για μία ακόμη φορά τους Γάλλους» αναφέρει στο ιστολόγιό του.

Εξάλλου βουλευτές του αντιπολιτευόμενου UMP ζητούν να πάψουν να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα έξοδα για τις αμβλώσεις, αν αφαιρεθεί ο όρος της «κατάστασης κινδύνου». Από τον Ιανουάριο του 2013 τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πλήρως το κόστος των αμβλώσεων.

Περισσότερες από 220.00 αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία, με περίπου μία στις τρεις Γαλλίδες καταφεύγει στην άμβλωση μία φορά στη ζωή της.