Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς και τις πολιτικές εξελίξεις στη Τουρκία ξεκινά την Τρίτη τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρώτη που πραγματοποιείται έπειτα από πέντε χρόνια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που η τουρκική κυβέρνηση χειρίστηκε το σκάνδαλο διαφθοράς και τις παρεμβάσεις τους στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια της θεσμικής εκτροπής.

Κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, τόσο ευρωβουλευτές που ασχολούνται με την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας, τεχνοκράτες, αλλά και οι παριστάμενοι επίτροποι σχολίαζαν με άκρως αιχμηρό τρόπο τις εκκαθαρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας που συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά ακόμη περισσότερο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες Ερντογάν για να ασκήσει έλεγχο στα μέλη του δικαστικού σώματος, αίροντας ουσιαστικά την ανεξαρτησία τους αφού με την προωθούμενη αλλαγή του νόμου να τους μετατρέπει σε υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ένα πρώτο βήμα για να διαλύσει τις αρνητικές εντυπώσεις επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που στον ανασχηματισμό κατέλαβε τη θέση του Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος αποκαλύψεων για διαφθορά.

Το μήνυμα που μετέφεραν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συνομίλησαν μαζί του ήταν ξεκάθαρο: α) η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Τουρκία, β) η Δικαιοσύνη πρέπει λειτουργήσει κανονικά χωρίς παρεμβάσεις και γ) διαφαίνεται οπισθοχώρηση στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Οι επαφές Τσαβούσογλου στο Στρασβούργο περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, και την εισηγήτρια για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, ολλανδή ευρωβουλευτή και μέλος των χριστιανοδημοκρατών, Ρία Όομεν Ρούιτεν.

Το θέμα της Τουρκίας αναμένεται να τεθεί στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου. Ο Τσαβούσογλου δείπνησε επίσης με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Στέφαν Φούλε, από τον οποίο εισέπραξε, όπως εκτιμάται το ίδια ενόχληση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Κατά την αναχώρησή του από την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσει να εξηγήσει στους συνομιλητές του τα τεκταινόμενα στην Τουρκία» και δίνοντας συνέχεια στους ισχυρισμούς του περί συνωμοσίας εις βάρος της κυβέρνησής του έκανε λόγο για «προπαγάνδα ορισμένων κέντρων που φθάνουν στο σημείο της προδοσίας» προς την χώρας τους.

Όπως είπε, «θα χαλάσουμε τα σχέδια αυτών τον δικτύων προδοσίας» και «θα αποδείξουμε ότι παρεμβαίνουμε όχι στη Δικαιοσύνη αλλά στις οργανώσεις εντός της Δικαιοσύνης», υπονοώντας ευθέως ότι οι αποκαλύψεις για διαφθορά υποκινούνται από αντικυβερνητικά κέντρα.

Ο ίδιος επισήμανε τη σημασία της επίσκεψής του αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την επαναπροώθηση στην Τουρκία των παράνομων μεταναστών σε συνδυασμό με την έναρξη του διαλόγου για χαλάρωση του καθεστώτος παραχώρησης θεωρήσεων στους Τούρκους που ταξιδεύουν προς τις χώρες της ΕΕ.

Το επόμενο διάστημα, η διπλωματική ατζέντα της Τουρκίας με την ΕΕ είναι ιδιαίτερα φορτωμένη, καθώς έπεται η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία, οι επαφές του Τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία και το ταξίδι του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ιταλία.