Η Τεχεράνη έλαβε τελικά από τον ΟΗΕ προσκλητήριο στις επερχόμενες συνομιλίες στην Ελβετία για τον συριακό εμφύλιο -μετά τη διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας για το εάν το Ιράν, που στηρίζει τον Ασαντ, θα καθόταν στο τραπέζι. Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως η Τεχεράνη πρέπει να προσέλθει «αποδεχόμενη τη βάση της συζήτησης» – δηλαδή τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό- ειδάλλως η πρόσκληση θα πρέπει να ανακληθεί.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας τις δέκα επιπλέον χώρες που προσκαλούνται στις συναντήσεις στην Ελβετία (τη λεγόμενη «Γενεύη 2», που θα γίνει στο Μοντρέ). Σε αυτές βρίσκεται και το Ιράν, η συμμετοχή του οποίου ήταν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και Ρωσίας, που έχουν την πρωτοβουλία της διάσκεψης.

Ανάμεσα στις χώρες που προσκαλέστηκαν είναι και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες είναι η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, το Βατικανό, το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Νότιος Κορέα. Νωρίτερα πρόσκληση είχαν πάρει άλλες 30 χώρες.

Στη «Γενεύη 2» θα συνομιλήσουν η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και ο συναπισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης είπε το «ναι» σχεδόν την τελευταία στιγμή, αν και ισχυρή συμμαχία ισλαμιστών απέρριψε τις συνομιλίες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι η πρόσκληση στο Ιράν έγινε καθώς ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβίντ Ζαρίφ τον διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «καταλαβαίνει τη βάση των συζητήσεων».

«Ο ιρανός ΥΠΕΞ κι εγώ συμφωνήσαμε πως ο στόχος των διαβουλεύσεων είναι να εγκαθιδρυθεί με αμοιβαία συναίνεση εάν μεταβικό κυβερνητικό σχήμα με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες» τόνισε ο Μπαν Γκι-Μουν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχο» για την ιρανική υποστήριξη στον Άσαντ. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψακή ανέφερε ότι το Ιράν πρέεπι να συμφωνήσει στις αρχές που έχουν διαμορφωθεί από τις πρώτες συνομιλίες και η πρόσκληση «πρέπει να ανακληθεί» εάν ο Ιράν δεν αποδεχθεί δημόσια και πλήρως το ανακοινωθέν.