Τα φιλμ «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν και «12 Years a Slave» («12 Χρόνια Σκλάβος») του Στιβ ΜακΚουίν, επέλεξε την Κυριακή το Σωματείο Παραγωγών του Χόλιγουντ ως τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το κορυφαίο βραβείο των Producers Guild of America θεωρείται ο προάγγελος του Οσκαρ καλύτερης ταινίας καθώς οι επιλογές του Σωματείου των Παραγωγών συνέπεσαν τα τελευταία έξι χρόνια με εκείνες της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ωστόσο εφέτος, το Σωματείο επέλεξε τη σολομώντεια λύση να μοιράσει το βραβείο ανάμεσα σε δύο ταινίες που άλλωστε έχουν μονοπωλήσει ως τώρα τα βραβεία, ενώ είναι και υποψήφια για πολλά Οσκαρ.

Το Σάββατο, το «μεγάλο» βραβείο του Σωματείου Κινηματογραφικών Ηθοποιών (Screen Actors Guild) απέσπασε η ταινία «American Hustle» («Oδηγός Διαπλοκής») στην ετήσια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Χόλιγουντ.

Η τελετή απονομής των 86ων Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.

Υποψήφια για 10 Οσκαρ είναι τα φιλμ «Οδηγός Διαπλοκής» και «Gravity», τα οποία είναι και υποψήφια για βραβεία καλύτερης ταινίας.

Ακολουθούν με εννιά υποψηφιότητες το «12 Χρόνια Σκλάβος», με έξι τα «Νεμπράσκα» και «Captain Phillips» και με πέντε υποψηφιότητες ο «Λύκος της Γουόλ Στριτ».