Το στεγαστικό πρόβλημα που ταλανίζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (φωτογραφία) φαίνεται ότι βρίσκει οριστική λύση, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση του κτιρίου που φιλοξενεί εδώ και τρεις δεκαετίες το κρατικό μουσικοπαιδαγωγικό ίδρυμα που ανήκει στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον νεοκλασικό κτίριο, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Σε συνεννόηση με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και την υποδιοικητή Βασιλική Τριανταφυλλίδη θα προχωρήσουμε στην απαλλοτρίωσή του», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη.Το θέμα κινήθηκε ύστερα από το ενδιαφέρον που έδειξε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, όταν λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δικαστικός κλητήρας επέδωσε αγωγή έξωσης στη διευθύντρια του ωδείου Λόλα Τότσιου και ενώ ιδιοκτήτης και ενοικιαστής διαπραγματεύονταν το ύψος του χαμηλού ενοικίου.

Τελικώς το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο γνωμοδότησε θετικά για την απόκτηση του κτιρίου από το ΥΠΠΟΑ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι είναι η δεύτερη φορά που θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για το ζήτημα. Η πρώτη ήταν το 2006. Οι προθεσμίες ωστόσο εξέπνευσαν και η άλλοτε Οθωμανική Τράπεζα δεν πέρασε στα χέρια του ΥΠΠΟΑ.

Πότε όμως τελικώς το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει έναν αιώνα παρουσίας, θα έχει ως μόνιμη στέγη το εν λόγω κτίριο παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Και αυτό διότι όλα εξαρτώνται από το πότε το αρμόδιο δικαστήριο θα εκδώσει σχετική απόφαση για την απαλλοτρίωση του κτιρίου.

Αγνωστο επίσης παραμένει και το ποσό που θα απαιτηθεί για την απόκτησή του, καθώς στην περίπτωση που η τιμή που θα ορίσει το δικαστήριο δεν κριθεί συμφέρουσα από το ΙΚΑ πιθανότατα το ΥΠΠΟΑ να έρθει σε απευθείας συνεννόηση με τον πωλητή, ώστε να βρεθεί ένα κοινώς αποδεκτό τίμημα και να γίνει απευθείας εξαγορά. Το βέβαιο είναι ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης ώστε να μη χρειαστεί να κινηθεί η διαδικασία για τρίτη φορά για το πρόβλημα, που εκκρεμεί από το 1999.