Το Γκλατινί, ένα χωριουδάκι της ανατολικής Γαλλίας, αποκατέστησε έναν εβραίο ζωέμπορο που, αν και αθώος, καταδικάστηκε σε θάνατο πριν από τρεισήμισι αιώνες για τη δολοφονία ενός νηπίου.

Ο Ραφαέλ Λεβί, που καταγόταν από το γειτονικό χωριό Μπουλέ, καταδικάστηκε σε θάνατο και κάηκε ζωνταντός στις 17 Ιανουαρίου 1670 στο Μετζ για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός αγοριού 3 ετών.

Έκτοτε, το Γκλατινί κηρύχθηκε «καταραμένο» από την εβραϊκή κοινότητα και μέχρι και σήμερα απαγορευόταν στους Εβραίους να διανυκτερεύουν στο χωριό, όπως εξήγησε ο δήμαρχός του, Βικτόρ Σταγιόν.

Σήμερα οι αρχές αποκάλυψαν στο κέντρο του χωριού μια πλάκα αφιερωμένη στον «Εβραίο μάρτυρα του Μπουλέ» ο οποίος κατηγορήθηκε «για ένα τελετουργικό έγκλημα που δεν διέπραξε». Στη σεμνή τελετή μετείχαν πολλοί κάτοικοι αλλά και απόγονοι του Ραφαέλ Λεβί.

Από το 1670 «δεν έζησε ποτέ, κανένας Εβραίος στο Γκλατινί», επιβεβαίωσε ο Ανρί Σουμάν του Ισραηλιτικού Κέντρου του Μοζέλ.

«Η συμφιλίωση δεν ήταν εύκολη. Σήμερα, αίρουμε συμβολικά αυτήν την απαγόρευση. Γυρίζουμε σελίδα», πρόσθεσε.

«Σήμερα ξαναρχίζουμε από το μηδέν, συμφιλιωθήκαμε, ξεκινούμε πάλι κανονικές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος.

Η αποκατάσταση του Λεβί σημαίνει ότι στο εξής θα επιτρέπεται στους Εβραίους να επισκέπτονται και να μένουν στο χωριό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από