Μεγάλη μεταρρύθμιση στα προγράμματα παρακολούθησης των διεθνών τηλεπικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) ανακοίνωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ετσι, απαγόρευσε την κατασκοπεία εις βάρος ηγετών ξένων χωρών που συμπεριλαμβάνονται στους συμμάχους της Ουάσιγκτον. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα μπορούν να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες με το κοινό για τις αιτήσεις της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα. Ο Ομπάμα επίσης ζήτησε από το Κογκρέσο να δημιουργήσει μια επιτροπή προστασίας των ιδιωτικών στοιχείων στο Σώμα που επιβλέπει τις μυστικές υπηρεσίες. Λίγο πριν από την ομιλία Ομπάμα, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά της ότι η NSA συλλέγει καθημερινά περίπου 200 εκατομμύρια μηνύματα απ’ όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας δεδομένα για ταξίδια προσώπων, για τις επαφές τους και τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες.

Με την κωδική ονομασία Dishfire, το πρόγραμμα της NSA «συγκεντρώνει λίγο-πολύ ό,τι μπορεί», αναφέρει το δημοσίευμα που βασίζεται σε μελέτη του υλικού που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από επτά μήνες ο πρώην αναλυτής της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν. Υπό την πίεση αυτών των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για το ευρύτατο πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ιδιωτικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο, ο Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε χθες στις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στις δραστηριότητες της υπηρεσίας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη το βράδυ είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών συνεργάζονται στενά στο πρόγραμμα των παρακολουθήσεων.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι «θα ληφθούν μέτρα ώστε να τροποποιηθεί το πρόγραμμα προκειμένου να απαιτείται δικαστική απόφαση πριν γίνει οποιαδήποτε αναζήτηση στη βάση δεδομένων της NSA». Επιτροπή που συνεστήθη για να εξετάσει τις αλλαγές, πρότεινε τα αρχεία αυτά να ελέγχονται από κάποια άλλη υπηρεσία, όπως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όμως ο αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε πώς θα αποθηκεύονται τα αρχεία στο μέλλον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών να του δώσουν τα σχόλιά τους πριν επικυρωθεί το νέο πρόγραμμα στις 28 Μαρτίου, βασισμένο στις αρχές που ανακοίνωσε. Ο Ομπάμα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της οργής που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις, και της πολιτικής που θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να προστατευθούν οι ΗΠΑ από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

Ειδικοί, πάντως, πιστεύουν ότι η NSA θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τεράστιο όγκο πληροφοριών για πολίτες από όλο τον κόσμο, απλώς θα διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τις πληροφορίες. Το πρόγραμμα ούτως ή άλλως έχει τεράστιες διαστάσεις, όπως δείχνουν και οι χθεσινές αποκαλύψεις της «Γκάρντιαν». Επικαλούμενη μια παρουσίαση της NSA το 2011 με υπότιτλο «Μηνύματα κειμένου SMS: ένα χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση», η εφημερίδα αναφέρει πως το πρόγραμμα συγκέντρωνε κατά μέσο όρο 194 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου καθημερινά τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς. «Η NSA χρησιμοποίησε ευρέως την εκτεταμένη βάση δεδομένων της με μηνύματα κειμένου για να αντλήσει πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά σχέδια προσώπων, τις ατζέντες των επαφών τους, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τους και άλλα – περιλαμβανομένων προσώπων που δεν ήταν ύποπτα για παράνομη δραστηριότητα».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις προθέσεις άλλων κυβερνήσεων. Δεν θα απολογηθούμε απλώς επειδή οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είναι πιο αποτελεσματικές

Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των ΗΠΑ