Η είδηση είχε ταρακουνήσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σαν χθες πριν από έναν χρόνο η Μπάγερν ανακοίνωνε τη συμφωνία της με τον πιο περιζήτητο προπονητή, τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Στην αρχή ακούστηκε σαν φήμη. «Ο Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μπάγερν;», αναρωτιόνταν το Sky Italia δύο ημέρες νωρίτερα. Στις 16 Ιανουαρίου η βόμβα έσκασε. Εκτακτο δελτίο στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωνε πως ο Γκουαρντιόλα υπέγραψε στην Μπάγερν και από το καλοκαίρι θα αντικαταστήσει τον Γιουπ Χάινκες.

Παρά την έκπληξη, η Μπάγερν δεν λοξοδρόμησε και πέτυχε τον ιστορικό στόχο της κατάκτησης και των τριών τίτλων (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ).

Η λάμψη των τροπαίων δεν ήταν παρ’ όλα αυτά αρκετή για να μειώσει τις προσδοκίες από την άφιξη του Γκουαρντιόλα, ο οποίος φρόντισε να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο νέο του περιβάλλον μιλώντας στη γλώσσα του Γκαίτε. Αργότερα βέβαια παραδέχτηκε πως τις περισσότερες φράσεις τις είχε αποστηθίσει!

Το ερώτημα όμως «πώς μπορεί να βελτιώσει την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης» εξακολουθούσε να ζητά απάντηση. Ο Πεπ προτίμησε να απαντήσει με τη δουλειά του, η οποία υπογραμμίζεται στα εξής σημεία:

1ο: Αλλαξε την τακτική και από το συντηρητικό 4-2-3-1 με τα δύο αμυντικά χαφ παρατάσσει την Μπάγερν στο πιο επιθετικό 4-1-4-1 που αυξάνει την πίεση ψηλά προς την πλευρά του αντιπάλου προκειμένου να κερδίζονται τάχιστα οι χαμένες μπάλες όπως έκανε και στην Μπαρτσελόνα.

2ο: Μετέτρεψε σε αμυντικό χαφ έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο, τον αρχηγό της Μπάγερν Φίλιπ Λαμ.

3ο: Εχει αυξήσει κατακόρυφα την κατοχή της μπάλας που σε μερικές περιπτώσεις φθάνει το εξωπραγματικό 90% στη διάρκεια των αγώνων.

4ο: Δίδαξε στην Μπάγερν να παίζει χωρίς κλασικό σέντερ φορ.

5ο: Ο Χάινκες επαινούσε τη συνολική προσπάθεια της Μπάγερν και έδινε έμφαση στην πειθαρχία και την καλή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια. Ο Γκουαρντιόλα δεν διστάζει να εξαίρει τις προσπάθειες κάθε παίκτη ξεχωριστά, όπως έχει κάνει με τον Λαμ, τον Ριμπερί και τον Ρόμπεν.

6ο: Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε επί Χάινκες, ο Γκουαρντιόλα απαγορεύει τις συνεντεύξεις. Η επαφή με τον Τύπο περιορίζεται στις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου και στις δηλώσεις μετά τους αγώνες.

7ο: Είναι ταπεινός και μετριόφρων και φροντίζει συχνά να ευχαριστεί τους παίκτες για τη βοήθεια που του προσφέρουν στην προσαρμογή του στη Γερμανία.

Στους έξι μήνες που βρίσκεται ο Γκουαρντιόλα στο Μόναχο η Μπάγερν έχει κατακτήσει δύο τρόπαια, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, βρίσκεται επτά βαθμούς μπροστά από τη Λεβερκούζεν με ένα ματς λιγότερο στη βαθμολογία της Μπουντεσλίγκα και προκρίθηκε διά περιπάτου στις 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Καθόλου άσχημα…