Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για την ανόρθωση της οικονομίας του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνεχάρη τον ομόλογό του, για την ελληνική Προεδρία στη ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε σε συνεργασία» με σκοπό την έξοδο από την κρίση, καθώς και για μια σειρά θεμάτων, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε θέματα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Κατά την κοινή εμφάνισή τους και τις δημόσιες δηλώσεις, πριν την συνάντησή τους, ο Τζον Κέρι έκανε λόγο «για δύσκολες αποφάσεις που λάβατε» και «που δεν είναι εύκολες πολιτικά», όπως τόνισε. Ανέφερε επίσης, ότι «θα εργαστούμε βήμα με βήμα» για αυτά τα θέματα.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος επεσήμανε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για την «εθνική ανοικοδόμηση», κάνοντας αναφορά στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Μίλησε ακόμα, για τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ «με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» είπε, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Τέλος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έδωσε έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως «παράγοντα σταθερότητας» στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Πριν τη μετάβασή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου -σύμφωνα με τις πληροφορίες- είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», με τον υπουργό Τζακ Λου, τον οποίο ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.

Επίσης, συζήτησαν την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, τα «σημερινά δεδομένα» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τι δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τις συναντήσεις

«Με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε βάθος για όλα τα μεγάλα διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά θέματα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Η πρόσκλησή μου στην Ουάσιγκτον», όπως είπε, «λίγες μέρες μετά την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ήταν μία ωραία ευκαιρία να προβάλουμε το πρόσωπο μίας κανονικής Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της κρίσης, αλλά της Ελλάδας που ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε. την εκπροσωπεί συνολικά ως Προεδρία».

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «συζητήσαμε για τις προτεραιότητες της Προεδρίας, για θέματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή μας και τα δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και για θέματα της Νότιας γειτονίας. Μιλήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών, που τη στηρίζουμε εφόσον και αυτές εκπληρούν τις προϋποθέσεις.

»Μιλήσαμε για τη νέα κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά για το μεγάλο ανοιχτό θέμα της Κύπρου, που πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και (με δεδομένο) ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου από τις δύο κοινότητες, από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα εν προκειμένω».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέφερε ότι «επίσης, συζητήσαμε για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή φυσικά, και προσφερόμαστε να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, για όλα τα θέματα που αφορούν τη Γενεύη 2 για τη Συρία και θέλουμε πραγματικά να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Ο αντιπρόεδρος επεσήμανε ότι «μιλήσαμε φυσικά και για την οικονομία. Τον ενημέρωσα για το βασικό περιεχόμενο της συζήτησης που είχα με τον υπουργό Τζακ Λου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικονομικά πράγματα και συζητήσαμε (και με την ιδιότητα) ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ως πρώην υπουργός Οικονομικών».

«Η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η απόφασή μας ότι δε χρειάζεται και δε μπορεί να ληφθεί πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, και κυρίως η ανάγκη να επιβεβαιωθεί κάτι που προκύπτει από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτό συνδέεται και με τη σταθερότητα ενός ελληνικού τραπεζικού συστήματος που γίνεται διεθνώς δεκτό ως ισχυρό μέσο στις μεγάλες ευρωπαϊκές 130 συστημικές τράπεζες», τόνισε.

Συνοψίζοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «άρα, οι δύο πρωινές συναντήσεις μου με τον κ. Λιου και με τον κ. Κέρι εστίασαν στο ουσιώδες και είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί η συζήτηση με τον κ. Κέρι έγινε στο τέλος όταν είχε προηγηθεί η συζήτηση για την οικονομία με τον κ. Λιου και για όλα τα θέματα με τους προέδρους των δύο Επιτροπών του Κογκρέσου, δηλαδή με τον γερουσιαστή τον κ. Μενέντεζ, που προεδρεύει της πανίσχυρης Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Ρόις».

Η συζήτηση για την τρομοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση Βενιζέλου-Κέρι, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα μέλη της συνοδείας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, ήταν και το θέμα της τρομοκρατίας.

Από ελληνικής πλευράς αναφέρθηκε ότι η περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν μια «ατυχής στιγμή» και ότι η ελληνική νομοθεσία «θέλει σίγουρα διόρθωση» και ότι «είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία και με τις ΗΠΑ, οι οποίες ούτως ή άλλως μας προσφέρουν τεχνογνωσία και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών θεμάτων και της προστασίας των συνόρων, επειδή έχουν τη μεγάλη εμπειρία από τις δικές τους περιοχές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από