Το θέμα των τραπεζών αποτελεί πονοκέφαλο και για την ίδια την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοίμαζε νομοσχέδιο που θα έδινε τη δυνατότητα αγοράς μετοχών των τραπεζών –ακόμη και από τους παλαιούς μετόχους τους –από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την τρέχουσα χαμηλή τιμή τους χτύπησαν καμπανάκια, σύμφωνα με πληροφορίες και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η συμφωνία ήταν να πουληθούν οι μετοχές –στους παλαιούς μετόχους –σε υψηλότερες τιμές, έτσι ώστε να επιστραφούν ουσιαστικά στο Δημόσιο στο σύνολό τους τα κεφάλαια που έβαλε για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Aυτό θα γίνει με τα λεγόμενα warrants, δηλαδή τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών που έχουν οι παλαιοί μέτοχοι.

Ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να καθησυχάσει χθες τα πνεύματα, λέγοντας –σε απάντησή του στη Βουλή στον Αλέξη Τσίπρα –ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι των warrants. Ανακοίνωσε, πάντως, ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να καταθέσει νομοσχέδιο που θα δίνει «επιπλέον δυνατότητες στο ΤΧΣ να δρα με στόχο το δημόσιο συμφέρον».

Το θέμα συνδέεται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, που πήρε αναβολή προκειμένου να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών από την Blackrock, όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πουληθούν μετοχές του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση, αλλά να εκδώσει νέες. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι ότι με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων η τράπεζα θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί, έτσι ώστε τελικά να αποδώσει κέρδη στο Δημόσιο που θα εξακολουθεί να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό και κυρίως το δικαίωμα ελέγχου της διοίκησης της τράπεζας.