Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είπε ότι δεν στεναχωρήθηκε που δεν θα διεκδικήσει το χρυσό αγαλματάκι – μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη από την Ακαδημία του Χόλιγουντ των υποψηφιοτήτων για τα 86α Οσκαρ -, κατηγόρησε όμως τον διανομέα της ταινίας «All is Lost», στην οποία πρωταγωνιστεί, ότι δεν προώθησε επαρκώς την υποψηφιότητά του.

Πολλοί εκτιμούσαν πως το φιλμ «All is Lost» στο οποίο υποδύεται έναν ναυαγό που προσπαθεί να επιζήσει στη θάλασσα, ήταν η τελευταία ευκαιρία του 78χρονου Ρέντφορντ να διεκδικήσει ένα Οσκαρ ερμηνείας – μολονότι έχει τιμηθεί από το Χόλιγουντ ως σκηνοθέτης το 1981 για το «Ordinary People», αυτός ο ζωντανός θρύλος του κινηματογράφου δεν έχει πάρει ποτέ το χρυσό αγαλματάκι για κάποιον από τους δεκάδες σπουδαίους ρόλους του.

Επίσης έχει πάρει τιμητικό Οσκαρ για την προσφορά του στην Εβδομη Τέχνη, ως δημιουργός του Φεστιβάλ του Σάντανς που προωθεί τον ανεξάρτητο κινηματογράφο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων ο Ρέντφορντ μίλησε από το Σάντανς και μάλιστα δήλωσε απογοητευμένος και από την τροπή που έχει πάρει το ίδιο το φεστιβάλ που δημιούργησε πριν από 30 χρόνια, λέγοντας ότι σκέφτεται να αποχωρήσει.

«Δεν είναι πια το μέρος που κάποτε ήταν, δεν μου αρέσει πώς έχει εξελιχθεί» δήλωσε ο Ρέντφορντ και συνέχισε: «Οταν το ξεκινήσαμε ήταν ένα καταφύγιο για ταινίες που δεν ήθελε το Χόλιγουντ. Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Ισως να είναι ώρα για αλλαγή φρουράς» τόνισε.

Ωστόσο οι δημοσιογράφοι ήθελαν περισσότερο ένα σχόλιό του για το γεγονός ότι δεν θα είναι υποψήφιος για Οσκαρ για έναν μοναχικό ρόλο που μοιάζει ιδανικός για βραβείο.

Ο Ρέντφορντ δήλωσε υπερήφανος για τη δουλειά του, στην οποία δεν μιλάει παρά ελάχιστα. «Εχουν αφαιρεθεί πολλά από τα στοιχεία που υπάρχουν στα περισσότερα φιλμ. Ηταν για εμένα καθαρή κινηματογραφική εμπειρία. Είμαι πολύ ευτυχής για την ταινία», είπε.

«Αλλά το Χόλιγουντ αυτό είναι: μπίζνες. Και έτσι όταν αυτά τα φιλμ πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία ψηφοφορίας, εξαρτώνται συνήθως από τους μηχανισμούς προώθησής τους που παρέχονται από τους διανομείς. Υπάρχει πολλή προώθηση και μπορεί να γίνει σκληρό παιχνίδι, αλλά είναι εντάξει διότι αυτά έχουν οι μπίζνες» συνέχισε ο Ρέντφορντ για να κατηγορήσει έπειτα τους διανομείς της ταινίας:

«Στην περίπτωσή μας, υποφέραμε από λίγη ή και ελάχιστη τέτοια προσπάθεια. Οι διανομείς μας – δεν ξέρω γιατί – δεν ήθελαν να ξοδέψουν χρήματα, φοβόντουσαν, ήταν απλά ανίκανοι, δεν ξέρω» είπε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει: «Θα ήταν υπέροχο να είμαι υποψήφιος; Φυσικά και θα ήταν. Αλλά δεν στεναχωριέμαι, δεν αναστατώνομαι, γιατί, όπως σας είπα, είναι μπίζνες».