Σάλο προκαλούν στην Τουρκία οι μεταθέσεις συνολικά είκοσι εισαγγελέων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που διεξήγαγαν τις έρευνες σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς.

Για τις μεταθέσεις εισαγγελέων αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών Εισαγγελέων, όπου εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος σύμφωνα με το νόμο προεδρεύει, με τους διορισμούς που έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες την πλειοψηφία έχουν οι θεωρούμενοι «φιλοκυβερνητικοί» δικαστικοί.

Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς που είχε δώσει τις εντολές για το δεύτερο κύμα προσαγωγών είναι μεταξύ των 20 εισαγγελέων που μετατέθηκαν.

Ήδη εδώ και μέρες είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του στην υπόθεση διαφθοράς, ενώ τώρα μετατίθεται στην εισαγγελία Ραιδεστού (Τεκίρνταγ).

Στο δεύτερο κύμα, ο Ακάς είχε δώσει εντολή να προσαχθούν 41 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί και οι συνεργάτες του και διάφοροι Τούρκοι επιχειρηματίες.

Αυτές οι εντολές προσαγωγής ήρθησαν, λόγω άρνησης της Αστυνομίας να υλοποιήσει τις εντολές του εισαγγελέα.

Με την απόφαση του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων μετατέθηκαν, επίσης, ο αρχιεισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης και οι τέσσερις βοηθοί του.