Μια έκθεση που έρχεται να υπενθυμίσει στο κοινό το εύρος και την ποιότητα της παραγωγής των ελλήνων εικαστικών μεταπολεμικά, εγκαινιάζεται την Παρασκευή στην γκαλερί The Breeder, στην οδό Ιάσονος 45 στο Μεταξουργείο, όπου για ένα μήνα θα παρουσιαστούν όψεις του έργου της φημισμένης δημιουργού Χρύσας Ρωμανού (1931-2006), μιας ξεχωριστής προσωπικότητας της ελληνικής τέχνης με διεθνή εμβέλεια η οποία κατόρθωσε από νωρίς να διαμορφώσει προσωπικό ύφος και βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών καλλιτεχνικών εξελίξεων.

Η πρώτη ενότητα των έργων της έκθεσης περιλαμβάνει κολάζ και η δεύτερη ντεκολάζ (αποκολλήσεις), με βασικά τους χαρακτηριστικά την κριτική στάση απέναντι σε πολιτικοκοινωνικά και καλλιτεχνικά ζητήματα και την ποιητική πολυσημία.

Η Χρύσα Ρωμανού γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου έζησε έως το 1961. Καθοριστική για τη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής της προσωπικότητας υπήρξε η διαμονή της στη Γαλλία την εικοσαετία 1961-1981 όπου συνάντησε τον μετέπειτα σύζυγό της Νίκο Κεσσανλή και συνδέθηκε με σημαντικές φυσιογνωμίες της τέχνης.

Ανήκε στην ομάδα των ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς που έζησαν και εργάστηκαν μεταπολεμικά σε μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα του δυτικού κόσμου και για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τέχνης δεν ακολούθησαν απλώς τις διεθνείς καλλιτεχνικές εξελίξεις αλλά υπήρξαν συνδιαμορφωτές τους.

Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται κολάζ του 1965. Προς τα τέλη του 1964 και επί μία διετία τουλάχιστον η Χρύσα Ρωμανού δημιουργεί στο Παρίσι τις σειρές «Λαβύρινθοι», «Σκοποβολές», «Ωροσκόπια», «Καζινό», «Ρεπορτάζ», «Χάρτες».

Συλλέγει και επιλέγει φωτογραφικές, αποσπασματικές απεικονίσεις της πραγματικότητας από μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, φωτογραφικά είδωλα καταναλωτικών προϊόντων ή μηχανών, πραγματικών γεγονότων της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας, αποσπάσματα από τοπία και γεωγραφικούς ή πολεοδομικούς χάρτες.

Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει έργα από τις σειρές «Εικόνες» και «Χάρτες-Λαβύρινθοι», ντεκολάζ σε πλεξιγκλάς μεγάλων διαστάσεων που εγκαινιάζει η καλλιτέχνιδα το 1980/1981.

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, 8-10 μ.μ.

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Iανουαρίου – 17 Φεβρουαρίου 2014

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 12-6 μ.μ.

Διεύθυνση: Ιάσονος 45, 104 36, Αθήνα