Νέο κρούσμα διαφθοράς στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε προς το υπουργείο Ανάπτυξης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 2 Ιανουαρίου 2014, προκύπτει η εμπλοκή 11 υπάλληλων της συγκεκριμένης Διεύθυνσης σε υπόθεση επιδότησης ξενοδοχειακής μονάδας στη Μεσσηνία, η οποία έλαβε συνολικά 6,7 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2011.

Από την έκθεση των ελεγκτών προκύπτει σωρεία παραλείψεων, παρατυπιών και μη τήρησης του νόμου, που δημιουργούν ενδείξεις για διαφθορά. Συγκεκριμένα, φέρονται να ενέκριναν δαπάνες χωρίς πρώτα να έχουν παραλάβει τα απαραίτητα τιμολόγια ή εγγυητικές επιστολές από τον επενδυτή. Το πόρισμα Ρακιντζή διαπιστώνει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ενέκριναν δαπάνες για τις οποίες όμως δεν είχαν λάβει τα τιμολόγια που όφειλε να προσκομίσει η εταιρεία και μέσω των οποίων αποδεικνυόταν η πρόοδος της επένδυσης, ή τα είχαν λάβει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, κατά παράβαση του νόμου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, μέρος της επιχορήγησης, που είχε εκχωρηθεί σε τράπεζα από τον επιχειρηματία προκειμένου η εταιρεία του να λάβει δανειοδότηση για την υλοποίηση της επένδυσης, κατεβλήθη παρανόμως από τους υπαλλήλους στον επενδυτή και όχι στην τράπεζα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ένας από τους 11 υπαλλήλους που ελέγχονται πειθαρχικά είχε εμπλακεί και σε υπόθεση της περιόδου 2011-2012 και αφορούσε χρηματισμό για ανάλογη τουριστική επένδυση. Οπως είναι γνωστό, τον Μάρτιο του 2012 είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας δύο υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν επενδύσεις στην Αργολίδα και στην Κρήτη.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ. Ηδη από το υπουργείο Ανάπτυξης δόθηκε εντολή για σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου που θα κρίνει την τύχη των συγκεκριμένων υπαλλήλων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Πάντως οι υπάλληλοι, η δράση των οποίων ερευνάται, στερούνται ήδη, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου πειθαρχικά προϊσταμένου τους, υφυπουργού Νότη Μηταράκη, των ελεγκτικών τους αρμοδιοτήτων τους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση του Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης, που θα λειτουργεί εκτός της Γενικής Διεύθυνσης Επενδύσεων και θα έχει τον ρόλο εσωτερικού ελέγχου ώστε να αντιμετωπιστούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.