Τη μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, που αποτελεί καίρια συμβολή στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης των νησιωτικών προορισμών, επιδιώκει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως ανακοίνωσε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ).

Στο πλαίσιο της παρουσίας του υπουργού στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΞΕΕ, ανταλλάχτηκαν απόψεις για κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκών ακτοπλοϊκών συνδέσεων ενδονησιωτικών επικοινωνιών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου τόνισε -όπως αναφέρει το ΞΕΕ- ότι πρώτη μέριμνα του υπουργείου είναι η ακτοπλοϊκή κάλυψη όλων των νησιών της χώρας, γεγονός που επιβάλλει εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση στις υφιστάμενες ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις προς όφελος των άγονων γραμμών.

Για τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μεταφορών δήλωσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί όλα τα δρομολόγια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και επομένως είναι άμεσα δημοσιοποιήσιμα προς ενημέρωση των τουριστών.

Για τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις και τέλη όσον αφορά στον ελλιμενισμό των τουριστικών σκαφών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι το υπουργείο, έχοντας έτοιμο όλο το πλαίσιο για τα σκάφη αναψυχής, καταργεί μια σειρά από γραφειοκρατικού τύπου αγκυλώσεις που αφορούν τον απόπλου και τον κατάπλου των σκαφών, το τέλος 0,88 ευρώ, και την ερασιτεχνική άδεια αλιείας.

Όπως υπογράμμισε επίσης, το υπουργείο αύξησε το δυναμικό της λιμενικής αστυνομίας στα νησιά τα οποία αποτελούν χώρους εισόδου λαθρομεταναστών και προγραμματίζει την πύκνωση των ελέγχων για την πάταξη της άγρας πελατών και του παραεμπορίου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σε σχέση με τα υδατοδρόμια, είπε ότι ολοκληρώθηκε από το υπουργείο όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους και αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες υδροπλάνων.

Ο Πειραιάς, σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων λιμενικών έργων θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια για κρουαζιερόπλοια σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε, συμπληρώνονται, επίσης, οι υποδομές σε λιμένες που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, όπως ο λιμένας του Κατάκολου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, επισήμανε την ανέλιξη των λιμενικών υποδομών της χώρας, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο παράγων της νησιωτικότητας της χώρας αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι νησιωτικοί προορισμοί και να αναπτυχθούν οι κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισής τους στο πλαίσιο και της συνθήκης της Λισσαβώνας που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών χωρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από