Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ χάνει σε ετήσια βάση η Ελλάδα λόγω των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην ελληνική κτηματαγορά, οι οποίες επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τον κλάδο του τουρισμού. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπιστώνει σημαντικά περιθώρια αξιοποίησης της γης στην Ελλάδα στο νέο τεύχος των περιοδικών εκδόσεων για κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη μέσω μιας ιστορικής ανάλυσης περιγράφει τις αιτίες των δομικών αγκυλώσεων που ταλανίζουν την αξιοποίηση της γης από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Οι οικονομικές επιδράσεις των διαρθρωτικών αυτών αδυναμιών εκτιμώνται από την τράπεζα ως ιδιαίτερα σημαντικές. Βάσει οικονομετρικού υποδείγματος για τον κλάδο του τουρισμού (ο οποίος δέχεται τη μεγαλύτερη άμεση επίδραση), τα δυνητικά έσοδα που χάνονται λόγω αυτών των στρεβλώσεων εκτιμώνται στα €8 δισ. ετησίως.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι «η διόρθωση των αδυναμιών αυτών απαιτεί τολμηρές πολιτικές αποφάσεις». Η Εθνική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι αν το καθεστώς προστασίας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων προσέγγιζε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα έφθαναν τα 7,3 δισ. ευρώ ετησίως (από περίπου 6 δισ. ευρώ τώρα). Αν παράλληλα αμβλύνονταν και άλλες στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (όπως οι κανονισμοί για άμεσες ξένες επενδύσεις), οι τουριστικές επενδύσεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 7,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν ότι οι περισσότερες και καλύτερης ποιότητας τουριστικές υποδομές θα απέφεραν τουριστικές εισπράξεις της τάξης των 16,3 δισ. ευρώ ετησίως (από περίπου 10 δισ. ευρώ τώρα).