Ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά τις χθεσινές απώλειες κατά 2%, πραγματοποιώντας το πιο δυναμικό ξεκίνημα, σημειώνει με κέρδη 8,52% την καλύτερη απόδοση φέτος στον κόσμο, η JP Morgan συνέστησε «αύξηση θέσεων» (overweight) στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως το ράλι των ελληνικών μετοχών θα έχει συνέχεια, παρά το γεγονός ότι η αξία των ελληνικών μετοχών που παρουσιάζουν κέρδη έως 96% αυξήθηκε ήδη το 2014 κατά 5,68 δισ. ευρώ.

Η αμερικανική τράπεζα διαβλέπει θετικές προοπτικές για την ελληνική αγορά, καθώς θεωρεί πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών σε σχέση με ομοειδείς τους στις αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές παραμένουν χαμηλές.

Παράλληλα, προβλέπει πως η επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος για την ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά από το 2007 και η πιθανή νέα πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα ενισχύσουν την ελληνική κεφαλαιαγορά. Από την άλλη, πάντως, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει τον πολιτικό κίνδυνο, δίνοντας μάλιστα πιθανότητες άνω του 50% για βουλευτικές εκλογές φέτος. «Για την αγορά, εκτιμούμε ότι τόσο οι νέες εκλογές όσο και μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αρνητικά βραχυπρόθεσμα», ανέφερε, επισημαίνοντας από την άλλη το άγχος που προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό κάθε νέα ψηφοφορία στη Βουλή λόγω της μικρής, πλέον, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του.

Αλλωστε, η JP Morgan κατατάσσει στις 10 κορυφαίες επιλογές της για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής την Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της οποίας σημείωσε χθες κέρδη, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δέχτηκε πιέσεις, ως απόρροια της καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Πάντως, τέσσερα επενδυτικά σχήματα πρώτης γραμμής αναμένεται να καλύψουν πλέον του 1/3 της αύξησης. Πρόκειται για την καναδική Fairfax, τη Soros Group, την Apollo Global Management, ενώ την τετράδα των βασικών μνηστήρων συμπληρώνει ένα κονσόρτσιουμ από πέντε hedge funds.

Το πρώτο διάστημα του νέου έτους πάντως η συνολική κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αυξηθεί κατά 8,82 δισ. ευρώ, ενώ έντονη είναι η παρουσία των ξένων επενδυτών οι οποίοι για 14 μήνες είναι καθαροί αγοραστές ελληνικών μετοχών με συνολικές εισροές άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Βάσει των δεικτών της MSCI, το ελληνικό Χρηματιστήριο έως τις 13 Ιανουαρίου σημείωνε την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως με κέρδη 10,9%, ενώ την καλύτερη οκτάδα συμπλήρωναν η Βουλγαρία με 8,41%, η Ιρλανδία με 8,19%, η Ινδονησία με 5,66%, το Κατάρ με 5,58%, η Ιορδανία με 4,96% τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 4,7% και η Ν. Ζηλανδία με 4,67%.

Να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών μετοχών ανήλθε στις 14 Ιανουαρίου στα 72,33 δισ. ευρώ έναντι 66,4 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους.