Το μεγαλύτερο πλεόνασμα στον κόσμο στο ισοζύγιο πληρωμών της με το εξωτερικό και το υψηλότερο στην Ιστορία της παρουσίασε η Γερμανία το 2013. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου το πλεόνασμα αυτό ανήλθε σε 200 δισ. δολάρια και οφείλεται στις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας.
Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι υψηλότερο και από αυτό της μεγαλύτερης εξαγωγικής δύναμης, της Κίνας, η οποία περιορίστηκε σε 195 δισ. δολάρια. Το γερμανικό πλεόνασμα στις εξωτερικές συναλλαγές της Γερμανίας ισοδυναμεί με 7,3% του ΑΕΠ της, ποσοστό το οποίο συνιστά υπέρβαση του ορίου 6% που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η Γερμανία δέχεται κριτική, όχι μόνο από χώρες εντός της ευρωζώνης αλλά και από τις ΗΠΑ, ότι η οικονομία της στηρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών και όχι στην εσωτερική ζήτηση, η αύξηση της οποίας θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση εξαγωγών των χωρών του Νότου που πλήττονται από την κρίση.
Τα νέα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν τις πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να αναπροσανατολίσει την πολιτική της, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από