Με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτεύχθηκε νωρίτερα από τις μνημονιακές προβλέψεις, θα επιδιώξει ο Αντώνης Σαμαράς να κερδίσει επιπλέον ευρωπαϊκούς πόντους κατά τη σημερινή πολιτική «ανάκρισή» του από ευρωβουλευτές, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην αλσατική πρωτεύουσα και βασικός στόχος του είναι να διαλύσει κάθε αμφισβήτηση για τη δυνατότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί με επιτυχία της προεδρία της ΕΕ.

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιάσει από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ανεργίας, της ύφεσης και της παράνομης μετανάστευσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν να υπάρξουν ερωτήσεις από ευρωβουλευτές σχετικά με την εξέλιξη του ελληνικού χρέους, αλλά –σύμφωνα με πληροφορίες –ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να θέσει θέμα κουρέματος και θα περιοριστεί στην επισήμανση ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση των δανειστών να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν πρόσφορο το έδαφος για να ανοίξει μια συζήτηση για κούρεμα των ελληνικών δανείων και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το οικονομικό επιτελείο, όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος αναδεικνύει το σχέδιο απομείωσης του χρέους μέσω της μείωσης επιτοκίων και της παράτασης της περιόδου αποπληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα διαβιβάσει και μέσω Στρασβούργου το μήνυμα ότι οι αντοχές του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης εξαντλούνται και, συνεπώς, δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ θα προειδοποιήσει ότι η εκτίναξη της ανεργίας δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά δυναμιτίζει της συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.