Επανήλθε χθες το βράδυ, διορθωμένη, στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση σε όλα τα προϊόντα καπνού (και τα πούρα), η οποία αντικαθιστά το μέτρο της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Οι καπνιστές θα πρέπει να περιμένουν άμεση αύξηση στα τσιγάρα, καθώς η τροπολογία τέθηκε σε ισχύ από την ημέρα της κατάθεσής της, δηλαδή από χθες.
Οι αυξήσεις των φόρων μεταφράζονται σε αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 5 λεπτά το πακέτο, στα στριφτά η αύξηση του καπνού φθάνει στα 7 λεπτά για τη συσκευασία των 20 γραμμαρίων, ενώ στα πούρα η αύξηση είναι 1 ευρώ ανά συσκευασία λιανικής πώλησης με τιμή 100 ευρώ.
Μάλιστα, εκτός από τα οικονομικά οφέλη που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα έχει από την αύξηση της τιμής των 5 λεπτών, αναμένει και «μείωση της κατανάλωσης προϊόντων που είναι επιβλαβή για την υγεία», όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το 25ευρω θα είχε δημοσιονομικό όφελος 45 εκατ. ευρώ ενώ από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα τα έσοδα για τον προϋπολογισμό υπολογίζονται σε 50,7 εκατ. ευρώ.
Η τροπολογία ορίζει ότι αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) τσιγάρων και αντιστοίχως το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ επίσης ανά φορολογική μονάδα. Επίσης αυξάνεται ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων (στριφτά) και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 156,70 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από