Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ανακριτής και εισαγγελέας δεν κατέληξαν σε απόφαση σχετικά με την ποινική μεταχείριση του Δημ. Κοντομηνά.

Η μεν εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισης του επιχειρηματία, ο δε ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αφού καταβάλει εγγύηση 5 εκατ. ευρώ.

Τι αναφέρει στην απολογία του ο Δημ. Κοντομηνάς

Στο μεταξύ, με υπόμνημα 100 σελίδων απολογήθηκε, την Τρίτη, στον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

– Το ότι ζήτησε δάνειο, το οποίο εγκρίνεται, δεν βαρύνει τον ιδιο ποινικά αφού είναι απόφαση του ΤΤ. Άλλωστε δεν εβαλε εκείνος τους όρους, αλλά το ΤΤ.

– Δεν είχε υποχρέωση να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ΤΤ, αυτό οφείλει να το κάνει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

– Για την απάτη: Ηταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για την οποία δεν έχει λόγο ο επιχειρηματίας. Τους όρους δεν τους βάζει ο ίδιος.

– Δεν υπάρχει ροή χρήματος πρός τους ατομικούς μου λογαριασμούς, αλλά πρόκειται για εταιρικές συναλλαγές, ακόμα και σε ότι αφορά το σπίτι στο Λονδίνο.

– Το σπίτι στο Λονδίνο αγοράστηκε από εταιρία έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ και πωλήθηκε αργότερα έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ και τα χρήματα επιστράφηκαν για εξόφληση του δανείου σε άλλη τράπεζα (Μιλένιουμ).

– Δεν απέκρυψε τη ροή του χρήματος. Όλα τα χρήματα πηγαίνουν σε εταιρίες συμφερόντων του, στις οποίες εμφανίζεται ο ίδιος ως ο διαχειριστής.

– Κανένα ποσό δεν κατέληξε σε ατομικό του λογαριασμό.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς προέβαλε τον ισχυρισμό ότι εφόσον δεν υπάρχει δωροδοκία αυτό σημαίνει ότι δεν πίεσε κανένας τον Φιλιππίδη για τους επίμαχους όρους χωρίς ο τελευταίος να έχει κανένα όφελος.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, η ζημιά από τα δάνεια ανέρχεται σε 16 εκ. ευρώ και από την εταιρία BESTLINE, 138 εκατ. ευρώ. Για τα δάνεια ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι έβαλε ενέχυρο μετοχές και προσημειώσεις ακινήτων, παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εξόφληση αλλά δεν υπήρχε πρόθεση εξαπάτησης.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην οικονομική κρίση και υπήρχε πρόθεση ρύθμισης. Οι εταιρίες του ομίλου λειτουργούν κανονικά και είναι φορολογικά ενήμερες. Για την BESTLINE αναφέρει ότι συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και επικαλείται πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία για την εταιρία ήταν συμφέρουσα για το ΤΤ.

Eνα 24ωρο νωρίτερα είχε απολογηθεί ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ.

Εκτός από την εγγύηση, στον Μάριο Βαρότση επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα, καθώς και υποχρέωση εμφάνισης 2 φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο κατηγορούμενος παρέδωσε στον ανακριτή Ανδρεαδη απολογητικό υπόμνημα 70 σελίδων, στο οποίο φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες.

Υποστηρίζει δε ότι όταν χορηγήθηκαν τα επίμαχα δάνεια η οικονομική εικόνα της χώρας ήταν εντελώς διαφορετική και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορούσε να προεξοφλήσει ότι δεν θα εξυπηρετηθούν.