«Αυτοί δεν είναι νομομαθείς. Είναι ακτιβιστές. Αυτό κάνουν, έρχονται εδώ ως προβοκάτορες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην επιτροπή Δικαιοσύνης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το περασμένο Σάββατο, όταν ο επικεφαλής της Ενωσης Δικαστών Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου προσπάθησε να πάρει τον λόγο για να υποστηρίξει ότι το σχέδιο νόμου που πρότεινε η κυβέρνηση για το δικαστικό σώμα είναι αντισυνταγματικό.

Το επεισόδιο μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

«Δεν είχε δικαίωμα να λάβει το λόγο, έπρεπε να γνωρίζει τη θέση του. Για να μιλήσει θα έπρεπε να είναι εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής του AKP Ζεγίντ Ασλάν προσπάθησε να κλωτσήσει τον Εμιναγάογλου ενώ ένας άλλος βουλευτής πέταξε μια ψηφιακή ταμπλέτα iPad στο βουλευτή του CHP Μουσλίμ Σαρί, που υποστήριζε τον δικαστή. Στελέχη του ΑΚΡ καταφέρθηκαν κατά του Εμιναγάογλου, αποκαλώντας τον «προβοκάτορα» κι επιβάλλοντας την αποχώρησή του από την αίθουσα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, που είχε αρχικά πει ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του σχεδίου νόμου για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ανασταλεί η ψήφισή του, αν τα κόμματα συμφωνήσουν από κοινού σε ένα νέο κείμενο.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι η δικαστική εξουσία, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν λογοδοτεί στο λαό. Τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς οι δικαστές, όπως υποστήριξε, στρέφονται κατά της επιχειρηματικότητας: «Πρέπει να κατασκευάσουμε μια τρίτη γέφυρα και ένα τρίτο αεροδρόμιο, ένα νέο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και μια νέα γέφυρα στο Κόλπο της Νικομήδειας. Πώς θα προχωρήσουν αυτά τα έργα, όταν τα εμποδίζετε με τις αποφάσεις σας;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να αναλάβει τις οικονομικές συνέπειες των αποφάσεων της δικαστικής εξουσίας. Η κυβέρνησή «έχει εκλεγεί από το λαό», υπογράμμισε και τόνισε ότι η λαϊκή βούληση αντιπροσωπεύεται από το κοινοβούλιο και κάθε πολίτης οφείλει σεβασμό στο θεσμό.

Συναντήσεις Γκιουλ με πολιτικούς αρχηγούς 

Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ξεκίνησε την Τετάρτη σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Ο τούρκος πρόεδρος έχθηκε χωριστά τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η πρώτη συνάντηση του Γκιουλ έγινε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η κίνηση του Γκιουλ ερμηνεύεται ως ανάληψη πρωτοβουλίας με σκοπό την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης. Μετά τη συνάντηση ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως το κόμμα του θέτει δύο όρους. Πρώτον, την απόσυρση της πρότασης νόμου σχετικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων και δεύτερον τη συνέχιση των εισαγγελικών ερευνών σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς, δίχως να παρεμβαίνει η κυβέρνηση.

Οι όροι αυτοί προβάλλονται για να προχωρήσει η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης. Πάντως ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί, το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός.

Η πρόταση νόμου είναι ήδη υπό συζήτηση στην επιτροπή δικαιοσύνης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και προκαλεί μεγάλη ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κιλιτσντάρογλου, η Προεδρία επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έκλεισε το ραντεβού για τις 19:30.

Ακολούθησαν οι συναντήσεις του Γκιουλ με τους αρχηγούς του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από