Σε ρινγκ μετατράπηκε το Σάββατο η τουρκική Βουλή, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στην Αγκυρα κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με συνθήματα κατά της διαφθοράς – αναφορά στο σκάνδαλο με τις μίζες που ταλανίζει την τουρκική κυβέρνηση.

Με αφορμή το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει με τους δικαστές για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, τα πνεύματα άναψαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου έπεσαν από γροθιές μέχρι… iPad.

Κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην επιτροπή Δικαιοσύνης, βουλευτής ανέβηκε στο τραπέζι και άρχισε να κλωτσάει συναδέλφους του ενώ άλλοι βουλευτές αντάλλασσαν γροθιές ή πετούσαν φακέλους, μπουκάλια με νερό, ακόμη και iPad!

Την ίδια ώρα, περίπου 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συγκεντρώθηκαν κατόπιν αιτήματος συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων σε πλατεία της Αγκυρας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «η Επανάσταση θα καθαρίσει τη βρομιά αυτή» ή «είναι κλέφτες», με στόχο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ορισμένοι κρατούσαν ψεύτικα δολάρια, στο οποία ήταν τυπωμένο το πρόσωπο του Ερντογάν.

Η Τουρκία συγκλονίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες από σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες πρόσωπα που πρόσκεινται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και το οποίο απειλεί άμεσα τη θέση του πρωθυπουργού Ερντογάν, τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για συνωμοσία και κατηγορεί την αστυνομία και τη δικαιοσύνη ότι επιδιώκουν την ήττα του, δίδοντας εντολή για τις έρευνες αυτές κατά της διαφθοράς.