Οι ιρακινοί ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν «στη ρίζα τους» τα προβλήματα βίας στη χώρα τους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βαγδάτη.

«Καλώ τους ηγέτες της χώρας να αντιμετωπίσουν «στη ρίζα τους» τα προβλήματα βίας», σημείωσε.

Αυτοί «πρέπει να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν παραμερίζεται ότι υπάρχει μια πολιτική συνοχή, μια κοινωνική συνοχή και ένας συνολικός πολιτικός διάλογος», συνέχισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιρακινό Πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.

Ο Γενικός Γραμματέας έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την άφιξή του στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Μπαν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Χουντάιρ αλ Χουζάι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ουσάμα αλ Νουτζάιφι, και τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει επιφορτιστεί με τη διοργάνωση των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 30 Απριλίου.

«Η κατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ αποτελεί αναμφίβολα μια πηγή μεγάλης ανησυχίας», σημείωσε ο Μπαν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος «ανησυχεί πάρα πολύ για την κλιμάκωση της βίας στην επαρχία Αλ Άνμπαρ».

Εκατοντάδες ένοπλοι, μεταξύ των οποίων τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε, μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έθεσαν πρόσφατα υπό τον έλεγχό τους την Φαλούτζα και ορισμένες συνοικίες της Ραμάντι, δύο πόλεων που βρίσκονται στην επαρχία αυτή, δυτικά της Βαγδάτης.

Τη Δευτέρα ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και αντάρτες στην Αλ Χουμάιρα, νότια του Ραμάντι, όταν οι δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να ξανανοίξουν ένα αστυνομικό τμήμα της περιοχής, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν εκεί.

Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα από τις συγκρούσεις αυτές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν σήμερα οι μάχες στις Αλ Μπουμπάλι και Χαλντίγια, δύο περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της Φαλούτζα και του Ραμάντι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Από τις αρχές του 2013 έχει αναζωπυρωθεί η βία στο Ιράκ.

Ο απολογισμός των νεκρών των επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στη χώρα από τις αρχές του μήνα έχει ήδη ξεπεράσει αυτόν του συνόλου του περσινού Ιανουαρίου, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 440 νεκροί. Εξάλλου πέρυσι περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βία στη χώρα.

Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο του Μάλικι, οι συνομιλίες του Ιρακινού πρωθυπουργού με τον Μπαν αναμένεται να επικεντρωθούν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στον πόλεμο στη Συρία.

Η επίσκεψη του Μπαν γίνεται πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «Γενεύη 2» και προβλέπεται να αρχίσει στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου.