Στις 20 Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ενδιάμεση συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε χθες η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Αστον. Βάσει της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου 2013, το Ιράν θα παγώσει τις αμφιλεγόμενες πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την άμβλυνση ενός μέρους των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να μην εισηγηθεί νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του ζητήματος». Από την πλευρά του, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ (φωτογραφία) επιβεβαίωσε χθες το αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών στη Γενεύη.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εκπροσωπεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία –και τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Η Αστον επισήμανε ότι οι πλευρές θα ζητήσουν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ να επαληθεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας.