Την παραμονή της κρίσιμης συνέντευξης Τύπου της Τρίτης, η οποία επρόκειτο να είναι επικεντρωμένη στην κατάσταση της οικονομίας, ο Φρανσουά Ολάντ είναι υποχρεωμένος να μιλήσει για την ιδιωτική του ζωή μετά τις αποκαλύψεις για δεσμό του με μια ηθοποιό και τη νοσηλεία της επίσημης συντρόφου του.

Μάλιστα η κατάσταση εμπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς η εφημερίδα Le Monde αποκαλύπτει ότι οι συνευρέσεις του γάλλου προέδρου με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ γίνονταν σε ένα σπίτι μιας άλλης ηθοποιού που είχε σχέσεις με τη Μαφία της Κορσικής!

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τη χειρότερη στιγμή για το σοσιαλιστή πρόεδρο, ο οποίος ήλπιζε να γυρίσει τη σελίδα ενός καταστροφικού 2013, το οποίο σηματοδοτήθηκε κυρίως από την αδυναμία του να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την ανεργία.

Ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει ενώπιον 500 δημοσιογράφων για τη νέα κοινωνική και φιλελεύθερη οικονομική πολιτική του, τις μεγάλες γραμμές της οποίας είχε παρουσιάσει στις 31 Δεκεμβρίου, ο Ολάντ βρίσκεται τώρα μπλεγμένος σε ένα κωμειδύλλιο που προκαλεί αμηχανία στην παράταξή του, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως απαξιώνει το λειτούργημα του ηγέτη της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δύσκολα θα αποφύγει ο Ολάντ τις ερωτήσεις για το θέμα αυτό, παρόλο που το περιβάλλον του θέλει να πιστεύει, όπως ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ότι οι Γάλλοι «εκτιμούν πως η ιστορία αυτή είναι γελοία μπροστά σ'εαυτά που ζουν και πως πρέπει μάλλον να διευθετηθούν τα προβλήματά τους και όχι προβλήματα ζευγαριών».

Την Κυριακή, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι η υπόθεση δεν έχει καμιά επίπτωση στην —ήδη πολύ χαμηλή— δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ και πως το 77% των Γάλλων θεωρεί πως εμπίπτει αυστηρά στη σφαίρα του ιδιωτικού.

Ωστόσο ο Πιέρ Λελούς, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε τη Δευτέρα την ανησυχία του για τον αντίκτυπο της υπόθεσης αυτής στο εξωτερικό: «Την ώρα που η χώρα δεν πηγαίνει καθόλου καλά, το γεγονός ότι ο πρόεδρός μας περνάει τον καιρό του κάνοντας αυτά τα πράγματα, βιώνεται ως μια επιπλέον απόδειξη ότι η Γαλλία είναι σίγουρα πιο προικισμένη για τολμηρές πλάκες παρά για οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε.

«Είναι η ιδιωτική ζωή του», αλλά θα έπρεπε «να εμφορείται περισσότερο από το λειτούργημά του», δήλωσε επίσης ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Αριστεράς (PG).

«Θεωρώ απαίσιο αυτό το είδος της εισβολής» των μέσων ενημέρωσης στη σφαίρα του ιδιωτικού, δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός της δεξιάς Αλέν Ζιπέ. «Κάθε άτομο, ακόμη κι αν είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δικαίωμα στο απόρρητο της ιδιωτικής ζωής του», τόνισε.

Η παραδοσιακή ανοχή των Γάλλων στις ιδιοτροπίες των ηγετών τους δοκιμάζεται ωστόσο σκληρά από μια άλλη ενοχλητική αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία το διαμέρισμα που στέγαζε τους έρωτες του Ολάντ και της 41χρονης ηθοποιού Ζουλί Γκαγέ, το είχε δανείσει σε αυτήν μια άλλη ηθοποιός, η Εμανιέλ Οκ, η οποία διατηρούσε σχέσεις με κορσικανούς μαφιόζους.

Στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα με αυριανή ημερομηνία, η εφημερίδα Le Monde δεν διστάζει να κάνει λόγο για «δυσλειτουργίες» των υπηρεσιών του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων οι οποίες δεν φρόντισαν να επιβεβαιώσουν πως κανένα στοιχείο προβληματικό για την ασφάλεια του προέδρου δεν συνδέεται με αυτό το διαμέρισμα που βρίσκεται δυο βήματα από την προεδρία — στη Ρυ ντυ Σιρκ, την οδό του Τσίρκου, προσθέτει με νόημα το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται γι' αστείο...

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien η 48χρονη Βαλερί Τριερβελέρ, η δημοσιογράφος που μοιράζεται τη ζωή του Φρανσουά Ολάντ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, διαθέτει γραφεία στο προεδρικό μέγαρο και τον συνοδεύει στις επισκέψεις του στο εξωτερικό, πληροφορήθηκε τα καθέκαστα από το στόμα του προέδρου το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή μερικά λεπτά πριν αποκαλυφθούν από το περιοδικό Closer.

Η Τριερβελέρ, η οποία εισήχθη σε νοσοκομείο την Παρασκευή λόγω «μεγάλης μελαγχολίας», «φαίνεται έτοιμη να συγχωρήσει (...) αλλά θέλει να μάθει πολύ γρήγορα ποιες είναι οι προθέσεις του Φρανσουά Ολάντ», γράφει σήμερα η εφημερίδα επικαλούμενη ένα μέλος του περιβάλλοντός της.

Ο πρόεδρος δεν έχει παντρευτεί ποτέ, ούτε την Βαλερί Τριερβελέρ ούτε την προηγούμενη σύντροφό του, την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τη μητέρα των τεσσάρων παιδιών του. Μολονότι το γαλλικό Σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτε αναφορικά με το καθεστώς της «Πρώτης Κυρίας», αποτελεί παράδοση αυτή η τελευταία να διαθέτει μέσα τα οποία τίθενται στη διάθεσή της από το προεδρικό μέγαρο. Όμως ο μοντερνισμός του σοσιαλιστή προέδρου σε θέματα ηθών δεν προχώρησε μέχρι το σημείο να αλλάξει τα πράγματα στον τομέα αυτό ώστε να διαχωρίσει αυστηρά την ιδιωτική από τη δημόσια ζωή του.

Τώρα βρίσκεται εκτεθειμένος και έναντι των προεκλογικών υποσχέσεών του, όταν έλεγε πως θέλει να είναι ένας «νορμάλ» πρόεδρος, αντίθετα από τον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος δεν δίσταζε να εμφανίζεται ως ζευγάρι, πρώτα με τη δεύτερη σύζυγό του, την Σεσιλιά Σιγκανέ-Αλμπενίζ και στη συνέχεια με την τρίτη σύζυγό του, την Κάρλα Μπρούνι.

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πράξω ούτως ώστε η συμπεριφορά μου να είναι σε κάθε στιγμή υποδειγματική», είχε υποσχεθεί ο Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από