Γιος μεταναστών: Ο Αριέλ Σαρόν γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1928 στο Κφαρ Μαλάλ, ένα χωριό μερικά χιλιόμετρα βόρεια του Τελ Αβίβ. Οι γονείς του ήταν εβραίοι μετανάστες από τη Ρωσία. Στην ηλικία των 17 ετών εντάχθηκε στη μυστική στρατιωτική οργάνωση Χαγκανά και ίδρυσε τη Μονάδα 101, ένα επίλεκτο σώμα καταδρομέων.

Η στρατιωτική καριέρα: Συμμετείχε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1948) και στον πόλεμο που ακολούθησε την Κρίση του Σουέζ (1956), στο τέλος του οποίου τέθηκε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας της αναίτιας εμπλοκής του σε μια μάχη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ισραηλινούς στρατιώτες. Στην ηλικία των 38 ετών κατείχε τη θέση του ταξίαρχου ενώ το 1967 έλαβε μέρος στον Πόλεμο των Εξι Ημερών ως διοικητής μιας τεθωρακισμένης μεραρχίας.

Η ενασχόληση με την πολιτική: Την περίοδο 1975-1976 ήταν σύμβουλος Ασφαλείας της κυβέρνησης του Γιτζάκ Ράμπιν. Το 1982, έχοντας αναλάβει το υπουργείο Αμυνας διέταξε την εισβολή στον Λίβανο οδηγώντας τα ισραηλινά στρατεύματα ως τα περίχωρα της Βηρυτού. Στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας της «έμμεσης» ευθύνης του αναφορικά με τις σφαγές στους καταυλισμούς της Σάμπρα και Σατίλα.

Η αποχώρηση από τη Γάζα: Εξελέγη πρωθυπουργός δύο φορές, το 2001 και το 2003. Αντιμετώπισε τις αιματηρές επιθέσεις παλαιστινίων καμικάζι, περιόρισε τον Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα και ξεκίνησε την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Οχθης. Αλλά μετά τον θάνατο του ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έδωσε εντολή για αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.