Ακόμη και τις κατακτήσεις του κοντεύουν να ξεπεράσουν οι θεωρίες για την αιτία θανάτου του. Και την ώρα που μία νέα έρευνα –που δεν μπορεί, όπως όλες οι υπόλοιπες άλλωστε, να αποδειχθεί –έρχεται να προστεθεί στην ήδη πλούσια συλλογή, οι επιστήμονες που την υπογράφουν παρουσιάζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως «γερό ποτήρι» στην καλύτερη των περιπτώσεων, για να καταλήξουν πως έπασχε από «βαρύ αλκοολισμό».

Η νέα θεωρία θέλει τον μακεδόνα στρατηλάτη να αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 32 ετών και 11 μηνών, το 323 π.Χ., εξαιτίας ενός εκ πρώτης όψεως αθώου άνθους, του λευκού ελλέβορου, το οποίο μυστηριωδώς κατέληξε στο κύπελλο που έπινε το κρασί του.

Πώς οδηγήθηκε όμως στο συμπέρασμα αυτό ο δρ Λίο Σεπ, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος ασχολήθηκε επί μία δεκαετία με την αιτία θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

«Ξεκίνησα την έρευνά μου το 2003, όταν μου ζητήθηκε από την εταιρεία παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ για το BBC να εντοπίσω το δηλητήριο που σκότωσε τον Αλέξανδρο. Δέχτηκα, αλλά δεν πίστευα πως υπήρχε ελπίδα να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα», λέει ο δρ Σεπ. «Εξεπλάγην και εγώ όταν εντόπισα το συγκεκριμένο άνθος», προσθέτει.

Το φυτό αυτό ήταν γνωστό στην αρχαία ελληνική ιατρική και χρησιμοποιούνταν για να προκαλέσει εκτόνωση –εμετό και φτάρνισμα –σε ασθενείς. Σε μεγαλύτερη δόση όμως μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρο. Και μάλιστα να προκαλέσει αργό και βασανιστικό θάνατο και όχι γρήγορο, όπως θα συνέβαινε αν ο μακεδόνας βασιλιάς είχε δηλητηριαστεί με κώνειο, στρυχνίνη ή άλλου είδους δηλητήριο, που κατά καιρούς διάφοροι ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία του.
Αν πράγματι ο Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε από το συγκεκριμένο λουλούδι με τα λευκά πέταλα, επί δώδεκα ημέρες –όσες μαρτυρούν οι πηγές ότι ταλαιπωρήθηκε έως ότου πεθάνει –εκτιμάται ότι θα είχε εμετούς, θα ένιωθε ναυτία, έντονους πόνους στην κοιλιά και θα είχε εμφανίσει μυϊκή αδυναμία και βραδυκαρδία, γεγονός που σημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες δεν θα μπορούσε ούτε να σηκωθεί ούτε καν να μιλήσει.
Οσο κι αν τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερβολική δόση του συγκεκριμένου άνθους ταιριάζουν με όσα παραδίδουν οι αρχαίες πηγές, ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αποτέλεσε και την αιτία θανάτου του Αλεξάνδρου. Και βεβαίως ούτε μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα με ποιον τρόπο το δηλητήριο βρέθηκε στο ποτήρι του στρατηλάτη, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί ακόμη και το φυτό να είχε ζυμωθεί κατά λάθος μαζί με το κρασί.
Το βέβαιο είναι ότι θα ήταν πολύ πικρό. Ο Αλέξανδρος όμως δεν θα το κατάλαβε, είτε διότι οι αρχαίοι Ελληνες συνήθιζαν να προσθέτουν γλυκαντικές ουσίες στο κράμα οίνου και νερού που κατανάλωναν στα συμπόσια είτε επειδή είχε ήδη πιει αρκετά και δεν είχε πλήρη συναίσθηση.
Αυτή ακριβώς η πιθανότητα ήταν αρκετή ώστε η συνυπογράφουσα τη μελέτη Πατ Γουίτλι, ειδική στις κλασικές σπουδές, να δηλώνει ότι ο Αλέξανδρος «ήταν γερό ποτήρι, κάτι που συνήθιζαν οι Μακεδόνες της εποχής». Και αφού επισημαίνει ότι ο οργανισμός του ήταν εξασθενημένος από κατάχρηση αλκοόλ και τραύματα από τη μακρά εκστρατεία του, καταλήγει ότι ήταν βαριά αλκοολικός!
«Με ποια στοιχεία τεκμηριώνεται μια τέτοια άποψη;» λέει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη αρχαιολόγος για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών, της πόλης όπου στέφθηκε βασιλιάς ο Αλέξανδρος, Αγγελική Κοτταρίδη. «Κι εγώ πιστεύω ότι ο Αλέξανδρος πιθανόν να δηλητηριάστηκε, αλλά το θέμα είναι πώς. Ολα είναι θεωρίες, αν δεν υπάρχουν στοιχεία». Πού αποδίδει όμως τη μανία που υπάρχει, τόσο γύρω από την αιτία θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και για τον τάφο του; «Αν σκεφθείτε ότι το όνομά του και μόνο φέρνει στη μηχανή αναζήτησης του Google 420 εκατ. αποτελέσματα θα καταλάβετε πως οτιδήποτε κινείται γύρω από το όνομά του δίνει δημοσιότητα».