Στην πλέον πρόσφατη αναφορά της για τα βασανιστήρια στην Τουρκία τον Οκτώβριο, η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σαφής: οι καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου κρατείται από το Σάββατο ο Αγγελος Φιλιππίδης, είναι κάτι παραπάνω από συχνές.

Η βία αυτή φτάνει στο αποκορύφωμά της στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επεμβαίνουν για να θέσουν τέρμα στους διαπληκτισμούς ανάμεσα στους κρατούμενους που βρίσκονται στις 3 πτέρυγες συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων.

Η βία στο Μαλτεπέ δεν περιορίζεται σε άντρες κρατούμενους. Το 2010 υπήρξαν πληροφορίες σχετικά με τον βασανισμό ανήλικων Κούρδων που κρατούνταν στην αντίστοιχη πτέρυγα των φυλακών βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου. Στους βασανισμούς αυτούς εμπλέκονταν περίπου 30 φύλακες. Σύμφωνα με καταγγελίες, τα παιδιά έμειναν νηστικά επί ημέρες και τους είχε στερηθεί η πρόσβαση σε τουαλέτες.

Πριν από περίπου δυο μήνες, στις 16 Νοεμβρίου, οργανώσεις ομοφυλοφίλων και τρανσέξουαλ της Κωνσταντινούπολης προχώρησαν σε γραπτές καταγγελίες για το σωφρονιστικό κατάστημα του Μαλτεπέ, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και οι επισκέπτες πολλές φορές πέφτουν θύματα κακής μεταχείρισης.

Ως παράδειγμα ανέφεραν την περίπτωση τριών επισκεπτριών τις οποίες οι φύλακες εξανάγκασαν να βγάλουν τους στηθόδεσμούς τους για να τις ελέγξουν.

Στην καταγγελία τους οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τόνισαν ότι η διεύθυνση των φυλακών δήλωσε πως «υπάρχουν άγραφοι κανόνες για τους ομοφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ, τους οποίους η διοίκηση εφαρμόζει».