Αγώνα δρόμου για την άμεση επιστροφή του στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη και κρατείται στις φυλακές Μαλτεπέ της Τουρκίας.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του είχε δρομολογήσει το ταξίδι του γυρισμού του στη χώρα μας έχοντας ενημερώσει και τον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη μέσω του δικηγόρου του Θανάση Βαρλάμη, παραιτήθηκε όλων των ενδίκων μέσων θέλοντας να καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να γυρίσει άμεσα και να αποδείξει –όπως λέει –την αθωότητά του.

Τα ίχνη του Αγγελου Φιλιππίδη… πρόδωσαν το κινητό του τηλέφωνο και οι πιστωτικές του κάρτες. Ο κατηγορούμενος ταξίδεψε από τη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Ιανουαρίου 2014, πριν ακόμα γίνουν γνωστές η άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του και η έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον ίδιο και έξι ακόμα συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εμπλοκή του ονόματός του ο κ. Φιλιππίδης με τηλεφωνικές του δηλώσεις διαβεβαίωνε ότι θα γύριζε στην Ελλάδα για να κριθεί από τον ανακριτή. Ο δικηγόρος του μάλιστα Θ. Βαρλάμης, λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του εντολέα του, είχε ενημερώσει προσωπικά τον δικαστικό λειτουργό ότι ο κατηγορούμενος σήμερα το απόγευμα θα ήταν επί ελληνικού εδάφους, ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τον εισαγγελέα, αρμόδιο για θέματα εκδόσεων Γιάννη Αγγελή, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ. Ωστόσο, ο Αγγελος Φιλιππίδης, όπως και ο ίδιος λέει, δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εισιτήριό του, καθώς προηγήθηκε το ένταλμα του ανακριτή. Ετσι, έπειτα από πληροφορίες που είχε διαβιβάσει η Ελληνική Αστυνομία στις τουρκικές Αρχές ασφαλείας ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Πλατεία Ταξίμ, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

«Θα πήγαινα μετά στο Ντουμπάι και στη Μανίλα. Οταν βγήκαν τα εντάλματα, παρέτεινα την παραμονή μου στο ίδιο ξενοδοχείο για τέσσερις ημέρες, προσπάθησα και έφερα κάποιους ανθρώπους από το Ντουμπάι και έκανα ραντεβού, ακύρωσα τη Μανίλα και υπήρχε και ένα τελευταίο ραντεβού για τη Δευτέρα προκειμένου να έρθω τη Δευτέρα το απόγευμα που είχα κλείσει και το εισιτήριο», δήλωσε ο Αγγελος Φιλιππίδης στο Mega.

«Εγώ δεν είπα ποτέ ότι ήμουν στην Αμερική. Αυτό υπέθεταν οι δημοσιογράφοι γιατί τα συνήθη ταξίδια μου είναι στην Αμερική. Το αεροπλάνο που είχα πάρει εγώ από την Ελλάδα ήταν προς την Κωνσταντινούπολη στις 3 του μηνός και δεν υπήρχε κανένα θέμα Αμερικής. Το ταξίδι ήταν προς την άλλη πλευρά. Αλλά δεν είχα και κανέναν λόγο να εξηγώ πού είμαι και πώς είμαι γιατί αποτελεί και λίγο πρόκληση. Εφόσον επρόκειτο να γυρίσω ούτως ή άλλως πολύ σύντομα. Τα εντάλματα χρεώθηκαν Τετάρτη, εγώ Δευτέρα θα ήμουν Αθήνα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη σύλληψή του βρέθηκαν στην κατοχή του: 311 λίρες Τουρκίας, 5.615 ευρώ, 1.005 στερλίνες, 18.090 δολάρια Χονγκ Κονγκ, 220 φράγκα Ελβετίας, 1.514 δολάρια ΗΠΑ, δύο κινητά τηλέφωνα κι ένα USB 2 GB, μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών, άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών Αρχών, δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει και διάφορα έγγραφα.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ. Και ενώ οι διαδικασίες για την έκδοση του Αγγελου Φιλιππίδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ανοίγει σήμερα ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με πρώτο το πάλαι ποτέ υψηλόβαθμο στέλεχός του Μάριο Βαρότση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αντιμετωπίζει δύο κακουργήματα: απιστία με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο ρόλος του, όπως προκύπτει από το πόρισμα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, θεωρείται κομβικός στη χορήγηση των επίμαχων δανείων, ενώ καθοριστική, κατά την εκτίμηση νομικών, είναι η ποινική μεταχείριση που θα του επιφυλάξουν οι δικαστές μετά την απολογία του.

«Η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του Μ. Βαρότση μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο και για τους επόμενους κατηγορουμένους», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, αν και ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται ότι έχει διαπράξει τα βαρύτατα αδικήματα που του αποδίδονται.